FOTO | Evenimente culturale pentru comemorarea poetului Mihai Eminescu la Chișinău

  • 15 Ianuarie 2019 18:02
FOTO | Evenimente culturale pentru comemorarea poetului Mihai Eminescu la Chișinău

Ziua Culturii Naționale, sărbătorită pe 15 ianuarie, pe ambele maluri ale Prutului, a fost marcată prin mai multe evenimente culturale care au început cu depuneri de flori la bustul poetului Mihai Eminescu de pe Aleea Clasicilor din centrul Chișinăului. Memoria marelui poet național a fost evocată astăzi și în școlile și liceele din R. Moldova.

Memoria marelui poet național a fost evocată la bustul acestuia din Grădina Publică Ștefan cel Mare, de către reprezentanți ai oficialităților, ai Uniunii Scriitorilor, ai Institutului Cultural Român, alți admiratori ai creației lui Mihai Eminescu.

Prezent la eveniment, președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Arcadie Suceveanu, a subliniat faptul că opera eminesciană a concentrat esența spiritului național.

Directorul Muzeului de Istorie a Literaturii, Vasile Malanețchi i-a invitat pe cei prezenți  la simpozionul literar „Mihai Eminescu – Aron Pumnu”, care urma să aibă loc la această instituție. El a remarcat faptul că și politicienii își îndreaptă atenția spre reprezentantul de vază al culturii românești.

Activități de comemorate a operei marelui poet au avut loc și în instituțiile educaționale din Republica Moldova. Copiii din clasa a 4-A de la liceul Mihai Eminescu din Capitală și învățătoarea lor, Viorica Brânză, au vorbit despre opera eminesciană și au relatat despre felul în care–l comemorează pe marele poet național.

„Astăzi când am intrat în liceu, am auzit cântece pe versurile lui Mihai Eminescu, imnul Liceului nostru. Astăzi am vorbit în cadrul orelor despre viața poetului”, spune un elev.

În cadrul liceului se organizează, tradițional în această zi, recitaluri, concursuri de poezie, cântece, de compoziții artistice, dedicate și inspirate din creația marelui poet. Elevii sunt mândri de faptul că liceul nostru poartă numele lui Mihai Eminescu și se străduie să fie demni de acesta ”, a menționat Viorica Brânză.

Și picii de la grădinița 139 din Chișinău au cântat și au declamat azi poezii de Mihai Eminescu. Iată ce ne-a spus Svetlana Lungu, metodistă la această instituție:

Saptamâna întreagă vor avea loc activități dedicate lui Eminescu la instituția noastră. Ne bucurăm că se vor implica și părinții. Copiii, chiar dacă le este mai greu să pătrundă mesajul poeziei lui Eminescu, îi vor cunoaște biografia, dar și își vor dezvolta capacitatea de a declama, memoria, creativitatea”, a menționat Svetlana Lungu.

Comemorarea poetului Mihai Eminescu și marcarea Zilei Culturii Naționale va continua la Sala cu Orgă, unde se desfășoară un concert cu genericul „Valori românești, valori europene”.

Ziua Culturii Naționale este sărbătorită în România din anul 2010, iar în Republica Moldova din 2013 se celebrează Ziua Națională a Culturii.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,09 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău