FOTO | Eroii români căzuți la datorie au fost comemorați în nordul Republicii Moldova

  • 27 Mai 2023 11:05
FOTO | Eroii români căzuți la datorie au fost comemorați în nordul Republicii Moldova

La data de 25 mai a.c., consulul general al României la Bălți Petrișor Dumitrescu a participat la mai multe acțiuni cu ocazia Zilei Eroilor, prilej cu care onorăm memoria ostașilor români care au luptat pentru apărarea și întregirea țării și libertatea poporului nostru. Lor le datorăm păstrarea și conservarea valorilor naționale și le cinstim, cu adâncă recunoștință, memoria.

Consulatul General al României la Bălți a organizat în orașul Dondușeni, împreună cu Parohia „Acoperământul Maicii Domnului”, preot-paroh Roman Botezat, comemorarea eroilor, la care au participat comandantul Brigăzii I Infanterie Motorizată „Moldova” din orașul Bălți, colonelul Ion Ojog, primarul orașului Dondușeni, Belciug Ivan, comisarul-șef interimar al Inspectoratului de Poliție Dondușeni, Bujac Valentin, reprezentanți ai Direcției Educație Dondușeni, Fanfara militară a Brigăzii I Infanterie Motorizată „Moldova” , profesori și elevi din Raionul Dondușeni și localnici.
 
În continuare, consulul general a fost prezent la activitățile de comemorare desfășurate la Cimitirul Eroilor din localitatea Stoicani, Raionul Soroca, unde sunt înmormântați 78 de ostași români. Au participat preoții Sorin Huluță și Nicolae Robu de la biserica „Sfinții Martiri Brâncoveni” și locuitori din municipiul Soroca.
 
În orașul Florești, raionul cu același nume, la monumentul închinat Eroilor Români căzuți la datorie în cele două Războaie Mondiale și al jandarmilor din Compania Soroca, căzuți în anul 1923, în urma evenimentelor organizate cu brutalitate de bolșevici, cu scopul de a destabiliza situația din Basarabia și de a legitima ocuparea acesteia de către armatele lui Stalin.
 
La Cimitirul și Troița Eroilor Români Dezrobitori din orașul Fălești, Raionul Fălești, unde a participat și comandantul Brigăzii I Infanterie Motorizată „Moldova” din municipiul Bălți, colonelul Ion Ojog. Pe acest loc s-a aflat cimitirul compus din 200 de morminte ale eroilor români căzuți în al II-lea Război Mondial din Tg. Fălești, inaugurat în anul 1943 de Societatea Cultul Eroilor.
 
Pe parcursul acțiunilor, au fost oficiate slujbe de pomenire a eroilor români căzuți pe câmpurile de luptă, s-au adus cuvinte de înaltă recunoștință pentru faptele de vitejie și apărarea, cu sacrificiul suprem, a unității de neam și țară și mulțumire pentru moștenirea primită. Au fost recitate poezii și s-au depus flori pentru cinstirea memoriei eroilor.
 
În discursurile sale, consulul general a comemorat și cinstit memoria eroilor și a subliniat angajamentul de a reprezenta România cu cinste, demnitate și onoare și de a acționa și duce mai departe spiritul înaintașilor noștri: „Evocăm astăzi faptele de vitejie și ne exprimăm întreaga recunoștință pentru apărarea, cu sacrificiul suprem, a unității de neam și țară și le mulțumim pentru moștenirea primită.
 
Putem spune cu demnitate că purtăm în sufletele noastre toată cinstea, onoarea și gloria eroilor români căzuți pe câmpurile de bătălie, care, prin sacrificiul suprem, ne-au lăsat moștenire tot ce avem mai sfânt. Eroii neamului nu mor niciodată. Reprezintă adevărate modele de dăruire în slujba patriei și exemplul pentru propășirea valorilor noastre naționale. Convingerea cu care merg la sacrificiu este ca vor lăsa urmașilor o viată mai bună, plină de speranțe împlinite. De-a lungul istoriei, multe imperii care au ales să se dezvolte pe seama altor națiuni, în furia oarbă a cuceririlor, nu au ținut seama de sentimentul și de faptul că fiecare neam pământesc are dreptul sa se dezvolte după propriile principii si canoane.
 
Avem datoria să le păstrăm vie amintirea și să le purtăm în suflete recunoștința pentru sacrificiul suprem, în realizarea idealului național.
 
Astăzi, asistăm la un val amplu de migrație a oamenilor în căutarea unei vieți mai bune la nivel individual, care lasă în urmă spații natale fără dezvoltare.
Mai mult ca oricând, este nevoie de conștientizarea valorilor naționale si de a dezvolta comunitatea noastră de limbă, istorie, cultură și spiritualitate în vederea făuririi unui viitor demn tinerilor, care au atât de multa nevoie de o identitate si resurse în măsură să le poată oferi un prestigiu binemeritat la masa tuturor națiunilor.
În misiunea noastră, care ne-a fost încredințată, de a ne reprezenta țara și poporul, în slujba cărora ne punem întreaga pregătire și pricepere și pentru care, cu devotament, depunem toate eforturile de a o îndeplini la cel mai înalt nivel de performanță profesională, acordăm o mare atenție identificării locurilor în care au fost înhumați eroii români, precum și amenajării și întreținerii acestora, cu promisiunea că le vom păstra vie amintirea și o vom transmite nealterată generațiilor viitoare.
Subliniez angajamentul ferm de a continua reprezentarea României și a poporului român cu cinste, demnitate și onoare și de a acționa și duce mai departe spiritul înaintașilor noștri.
 
Purtăm în sufletele noastre cinstea, onoarea si gloria eroilor noștri si le spunem cu tărie că nu-i vom uita niciodată, iar amintirea lor va fi izvorul nostru nesecat ca, prin tot ceea ce facem, sa lăsăm urmașilor un viitor cat mai frumos si prosper. Vă îndemn să păzim cu strășnicie trecutul și prezentul, pentru a fi un exemplu generațiilor viitoare.
Vreau să vă aduc calde mulțumiri tuturor celor care ați înțeles importanța cinstirii eroilor căzuți la datorie și împreună le omagiem memoria și gloria și vă asigurăm de sprijinul ferm al oficiului nostru consular.”
 

FOTO | Eroii români căzuți la datorie au fost comemorați în nordul Republicii Moldova

FOTO | Eroii români căzuți la datorie au fost comemorați în nordul Republicii Moldova

FOTO | Eroii români căzuți la datorie au fost comemorați în nordul Republicii Moldova

FOTO | Eroii români căzuți la datorie au fost comemorați în nordul Republicii Moldova

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:5,66 m/s
Sun
4
Mon
5
Tue
5
Wed
5
Thu
6
Arhivă Radio Chișinău