FOTO | Elevi din regiunea transnistreană au participat la manifestări dedicate Zilei Drapelului la Chișinău

  • 27 Aprilie 2018 18:35
0%
00:00:00
00:00:00

Manifestări dedicate Zilei Drapelului au avut loc și la gimnaziul „Nicolae Costin” din Capitală. La eveniment au participat și elevi de la mai multe școli din regiunea transnistreană, care au venit la Chișinău cu această ocazie.

Drapelul de stat al stat al Republicii Moldova a fost onorat vineri, 27 aprilie, și la gimnaziul „Nicolae Costin” din Capitală. Mai mulți elevi, inclusiv discipoli din școlile cu predare în limba română din regiunea transnistreană au recitat poezii patriotice și s-au prins în hore. Copiii de la liceul „Alexandru cel Bun” din Tighina ne-au mărturisit că sunt mândri de tricolor și că sărbătoresc an de an Ziua Drapelului.

„Pentru mine, drapelul este un lucru fără preț. Poate pentru alții este o pânză, dar pentru cetățenii Republicii Moldova este cel mai sfânt atribut din teritoriul unde noi trăim. La școală avem drapel și acasă avem unul. Noi suntem patrioți, suntem cetățeni ai Republicii Moldova. Fiecare cetățean trebuie să aibă câte un drapel”.

„Tricolorul pentru mine e o bogăție și o mândrie a țării, cu care nu se poate mândri o altă țară. Eu consider că dacă ne rușinăm de drapelul nostru, nu suntem patrioți adevărați”.

Profesorii care predau la școlile de limba româna din regiunea transnistreană spus că elevii lor celebrează Ziua Drapelului nu din obligație, ci din dragoste și respect față de acest simbol național. Directorul adjunct al liceului „ Alexandru cel Bun” de la  Tighina, Galina Ciobanu.

„Am venit cu un grup de elevi, cei mai frumoși, care vorbesc, scriu și gândesc românește. Am venit din drag pentru personalitățile notorii și valorile naționale. Ziua Drapelului o celebrăm prin diferite manifestări, prin ore de dirigenție, articole în ziarul liceului.

Nu este deloc complicat să promovăm dragostea pentru drapelul de stat în regiunea transnistreană, pentru că noi ne călim în acele evenimente, un avânt patriotic se simte  încă de pe băncile școlii”.

La eveniment a participat și directorul liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol, Ion Iovcev, însoțit de un grup de copii. Acesta a amintit că pentru tricolor unii concetățeni și-au dat viața în stânga Nistrului.

„Este o zi însemnată, pentru că tricolorul este simbolul nostru, noi l-am purtat și îl purtăm în inimă. Tricolorul este totul. El reprezintă neamului nostru românesc, pentru el noi încă stăm în tranșeele transnistrene și apărăm demnitatea națională (...) Recent m-am întors din România,dintr-o comună din Piatra Neamț. Am vorbit și acolo în fața copiilor în frumoasa limbă românească. Sunt aceeași copii, aceeași limbă și același tricolor. Aceeași istorie avem. Tricolorul ne unește, pentru tricolor și-au dat viața în stânga Nistrului foarte multe persoane, inclusiv părinții a doi copii care au învățat în școala noastră.”

De-a lungul timpului, a devenit deja o tradiție ca în școli să fie organizate manifestații menite să  celebreze Ziua Drapelului, susține directoarea gimnaziului „Nicolae Costin”, Silvia Guzun.

„Ne adunăm să celebrăm ziua drapelului și să-i onorăm pe cei care au luptat cu mare credință pentru libertate, pentru democrație, unul dintre înaintașii pe care îl vom cinsti astăzi este Nicolae Costin”.

Tot astăzi, pe lângă Ziua Drapelului, elevii l-au comemorat și pe Nicolae Costin, primul primar al orașului Chișinău și unul dintre liderii mișcării de emancipare națională din Republica Moldova.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău