FOTO | Eleonora Cercavschi: Este dureros că de 20 de ani, de când suntem dați afară din școala din Grigoriopol, cei care au pus stăpânire pe acest teritoriu își bat joc de copii în continuare

  • 01 Septembrie 2022 17:14
FOTO | Eleonora Cercavschi: Este dureros că de 20 de ani, de când suntem dați afară din școala din Grigoriopol, cei care au pus stăpânire pe acest teritoriu își bat joc de copii în continuare

Cei peste 200 de copii care studiază la Liceul cu predare în limba română ”Ștefan cel Mare și Sfânt” din Grigoriopol, din stânga Nistrului, sunt nevoiți să facă zilnic naveta la Doroțcaia, pentru că regimul de la Tiraspol a confiscat în urmă cu 20 de ani clădirea instituției. Ina Guțu a fost azi la liceul din Doroțcaia și relatează.

Au fost emoții frumoase pentru elevii, părinții și profesorii Liceului ”Ștefan cel Mare și Sfânt” din Grigoriopol. După ce au trecut așa-numita vamă transnistreană unde autocarele cu elevi au fost reținute pentru puțin timp, elevii îmbrăcați de sărbătoare, cu flori în mână și panglici tricolore în piept, au participat la solemnitățile închinate zilei de 1 septembrie.

„Am ales această școală pentru că avem deja o absolventă, fata mai mare, care studiază în România, la Alba Iulia. Am avut succese mari cu Maria și sperăm ca va fi la fel și cu Anastasia” ne-a declarat o mămică.

Alexandra are 18 ani și este în clasa a 12-a. În urmă cu patru ani a decis să se transfere la Liceul ”Ștefan cel Mare și Sfânt”.

„Da, sunt unele momente dificile, cum ar fi transportul, mai ales pe timp de iarnă. Părinții își fac griji că ajungem târziu acasă, pe la orele 8:30 seara. Învăț la o școală românească dar nu mi-e frică pentru că știu pentru ce luptăm”

Pentru Anastasia, care are 9 ani, azi a fost o zi memorabilă.

„Azi a fost foarte interesant. Mi-a plăcut cum a vorbit învățătoarea de muzică. Ea a vorbit despre pace. Pacea pentru mine înseamnă când oamenii trăiesc împreună și nu este război ”

Viorica Gogoi-Benga este profesoara de limba română. Spune că toți dascălii care activează la liceu sunt conștienți de misiunea pe care o au, aceea de a educa generațiile tinere în spiritul dragostei față de limba și istoria românilor.

„Fiecare dintre profesorii școlii noastre este conștient de faptul că promovăm limba noastră cea română. Ne străduim ca ai noștri copii să o vorbească, să o iubească. Bineînțeles că este un efort, bineînțeles că este dificil. Unii copii vin de la o distanță destul de mare. Uneori este obositor dar dragostea pentru carte și cea pentru țară, patriotismul acesta care este în sufletele noastre ne motivează zilnic să facem acest drum, această navetă, să depășim orice obstacole,”, a declarat Viorica Gogoi-Benga.

Directoarea liceului, Eleonora Cercavschi, susține că are cei mai studioși elevi și apreciază efortul acestora de a face zilnic naveta de la zeci de kilometri distanță.

„Copiii noștri sunt minunați. Sunt cei mai buni, cei mai dragi și cei mai dornici de a face carte pentru că nu poți să faci zeci de kilometri în fiecare zi doar ca să vii la școală, vii de dragul școlii. Este dureros că deja de 20 de ani, de când suntem dați afară din școala din Grigoriopol, cei care au pus stăpânire pe acest teritoriu își bat joc de copii în continuare. Noi însă nu am renunțat la visul  nostru de reîntoarcere în Grigoriopol. Sunt sigură că într-o bună zi ne vom întoarce victorios în clădirea noastră ”, afirmă Eleonora Cercavschi.

La Liceul ”Ștefan cel Mare și Sfânt” din Grigoriopol cu sediul la Doroțcaia studiază circa 220 de elevi și activează 24 de cadre didactice. Ei fac zilnic naveta câte 50 de kilometri dus-întors de 20 de ani și studiază în schimbul doi în clădirea liceului din Doroțcaia.  

Liceul românesc din Grigoriopol a fost evacuat în 2002 când administrația orașului a cerut școlii să accepte predarea în așa-zisa limbă moldovenească cu alfabet chirilic și să se subordoneze așa-numitului Minister al Educației de la Tiraspol. Pentru că profesorii, părinții și elevii s-au opus, școala a fost nevoită să părăsească orașul Grigoriopol.

Ministerul Educației al Rep. Moldova a hotărât să transfere temporar liceul în Doroțcaia, sat situat la 20 de kilometri de Grigoriopol, aflat sub controlul autorităților de la Chișinău.

Deși mutarea părea temporară, situația a rămas neschimbată de două decenii.

[gallery ids="198630,198622,198623"] [gallery ids="198618,198619,198620,198621"]

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:5,66 m/s
Sun
4
Mon
5
Tue
5
Wed
5
Thu
6
Arhivă Radio Chișinău