FOTO | „ECOU-2023”, exercițiu comun al IGSU din R. Moldova și România cu sprijinul UE

  • 06 Decembrie 2023 10:40
FOTO | „ECOU-2023”, exercițiu comun al IGSU din R. Moldova și România cu sprijinul UE

În perioada 04 - 06 decembrie 2023 Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a participat la Exercițiul de teren „ECOU-2023”, organizat în cadrul proiectului „Îmbunătățirea capacităților de comunicații bazate pe TIC în zona transfrontalieră Nord-Estul României – R. Moldova, relatează serviciul de presă al instituției pe pagina de Facebook.

În cadrul exercițiului a participat IGSU al MAI din Republica Moldova, IGSU al României (ISUJ Iași, Vaslui, Botoșani), dar și serviciile de urgență și autoritățile responsabile de gestionarea situațiilor de criză de pe ambele maluri ale Prutului.

Aplicațiile s-au desfășurat în localitatea Cotul Morii din raionul Hâncești, prin intermediul cărora au fost testate și evaluate modalitățile de realizare a intervențiilor comune ale structurilor de coordonare și conducere în cazul producerii unor situații de urgență cu efecte transfrontaliere. Totodată, a fost aplicat Planul de intervenție comună pentru asigurarea răspunsului în caz de situații de urgență, dezastre, situații excepționale și pentru acordarea asistenței medicale de urgență, precum și testarea autospecialelor de telecomunicații achiziționate în cadrul proiectului 1HARD/3.1/95.

Scenariul exercițiului a cuprins aspecte privind gestionarea unor situații de urgență generate de producerea unui cutremur de pământ pe teritoriul Republicii Moldova, în urma căruia au fost raportate persoane dispărute și victime blocate în medii ostile. Prin urmare, pentru asigurarea realizării misiunilor de intervenție au fost solicitate în sprijin forțe și mijloace din cadrul IGSU din România.

De asemenea, în zona transfrontalieră au fost afectate comunicațiile de bază necesare gestionării situațiilor de urgență post-seism. În aceste sens, pentru asigurarea comunicațiilor și realizarea misiunilor comune în zona afectată au fost antrenate autospecialele de telecomunicații care au fost amplasate în proximitate.

Astfel, structurile de sprijin din România care au intervenit în Republica Moldova au utilizat rețelele și echipamentele de comunicații în zona transfrontalieră, dar și radiocomunicații TETRA în vederea gestionării și coordonării eficiente a intervențiilor.

Exercițiului „ECOU-2023” va finaliza cu atelierul de evaluare privind desfășurarea și organizarea procesul de intervenție comună, unde vor fi evidențiate aspectele forte, dar și cele care trebuie să fie îmbunătățite.

Proiectul „Îmbunătățirea capacităților de comunicații bazate pe tehnologii informaționale și comunicații ( TIC) în zona transfrontalieră Nord -Est România – Republica Moldova a fost finanțat de Uniunea Europeană prin Programul Operațional Comun România – Republica Moldova în valoare de 2.600.626,27 euro.

Obiectivul general al proiectului este de a contribui la îmbunătățirea infrastructurii TIC din zona eligibilă Iași – Botoșani – Vaslui – Republica Moldova, prin dezvoltarea a cinci instrumente bazate pe TIC pentru conexiuni transfrontaliere, informații și sisteme integrate de comunicare utilizate în situații de urgență și prin sprijinirea mecanismului comun de planificare și intervenție strategică.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
-2,76
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:2,06 m/s
Tue
5
Wed
4
Thu
4
Fri
4
Sat
5
Arhivă Radio Chișinău