FOTO | Dragostea revine la Teatrul Național „Mihai Eminescu” într-un format modern

  • 15 Decembrie 2022 14:00
FOTO | Dragostea revine la Teatrul Național „Mihai Eminescu” într-un format modern

Dragostea revine la Teatrul Național „Mihai Eminescu” într-un format modern. Premiera spectacolului „Romeo și Julieta”, după William Shakespeare, în regia Luminiței Țâcu, urmează aibă loc în acest weekend, pe 17 și 18 decembrie, fiind o versiune inovatoare a piesei, jucată de mii de ori pe marile scene ale teatrelor lumii.

De la apariția sa, în sec XVI, piesa „Romeo și Julieta”, scrisă de W. Shakespeare, a fost jucată de mii de ori în manieră tradițională. Încercările de a monta piesa în tandem cu realitatea imediată sunt de cele mai multe ori greu de înțeles de cei care sunt obișnuiți ca marii clasici să fie jucați cu rezervă, iar versiunea actuală vine să combată acest aspect, a declarat pentru Radio Chișinău, regizoarea spectacolului Luminița Țâcu.

„Această iubire dintre Romeo și Julieta chiar cred că trebuie păstrată și transmisă din generație în generație. Acest fapt, bineînțeles, depinde de noi toți, și mai ales de publicul care vine la teatru. Sigur că eu personal invit spectatorii să celebrăm iubirea pentru viață, dar și iubirea pentru artă”, A SPUS Luminița Țâcu.

Actrița Corina Rotaru interpretează rolul Julietei. Spune că această experiență a făcut-o să înțeleagă mai bine opera lui W. Shakespeare:

„Mă simt bine, mă simt bine pentru că e un lucru intens, și de  abia cum conștientizez și înțeleg textului lui, cu toate că am trecut prin el la Academie, dar acum avem un lucru foarte intens și, zi de zi, de dimineață până seară. Mă simt bine pentru că e un rol nou (n.r. pentru actriță), mă simt bine pentru că joc, vorbesc despre dragoste. Sper să mă simt bine la fiecare spectacol când voi juca.”, A SPUS Corina Rotaru.

Criticul de teatru, Maria Pilchin, a făcut referire la abordarea inovatoare a regizoarei, făcând referire și la decorul modular, în spiritul lui Toffler.

„Un spectacol care intrigă în primul rând printr-o combinație reușită dintre un text clasic, ultra cunoscut, și o abordare foarte inovatoare, în spiritul timpului, foarte reușit combinat între tot ce se întâmplă pe scenă, decor și ce ține de vestimentația actorilor”, A DECLARAT Maria Pilchin.

În istoria Teatrului Național „Mihai Eminescu”, spectacolul a fost jucat o singură dată într-o manieră modernă, în 1971, în regia lui Andrei Băleanu. Apoi, forțat să își tempereze secvențele prea moderne, spectacolul a fost eliminat din repertoriu. Unul dintre motive ar fi fost faptul că opera era tradusă de autori români.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:89 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău