FOTO | Două tinere din Găgăuzia, printre laureații concursului republican dedicat limbii române, „Limba noastră-i o comoară”

  • 13 Aprilie 2018 11:12
0%
00:00:00
00:00:00

La Chișinău, joi, 12 aprilie, au fost desemnați câștigătorii concursului republican pentru elevi „Limba noastră-i o comoară”, desfășurat de Ministerul Educației Cercetării și Științei cu susținerea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni și Ambasada României în R.Moldova.

Cea de-a doua ediție, cu genericul „Suntem o limbă” a fost dedicată operei și personalității poetului și prozatorului basarabean Iulian Filip. Tinerii au prezentat peste 300 de eseuri și filmulețe care ilustrează diverse activități curriculare și extracurriculare ce includ practici de dezvoltare și promovare a vorbirii corecte în școală și în comunitate Pe lângă premiile bănești și cărți, cei 25 de laureați au primit în dar și un loc în tabără, în România.

Qatraue Ameera, elevă în clasa a 6-a la Liceul ”Ștefan Vodă” din orașul Ștefan Vodă, este marea căștigătoare la categoria texte. „Pentru mine limba, patria, neamul sunt cele mai importante lucruri și cred că este de datoria noastră, a tinerei generații să apărăm valorile pentru care au luptat înaintașii noștri. În eseul meu am afirmat că limba stă la temelia unei culturi așa cum credința stă la baza unui sfânt. Nu există patrie fără limbă, nici țară, nici independență și nici libertate”a declarat pentru Radio Chișinău, Ameera.

Natalia Zlatovcena și Amalia Arnăut, eleve în clasa a 8-a la gimnaziul Mihail Tanasoglo din satul Chirsova, UTA Găgăuzia, au fost desemnate câștigătoarele locului trei la categoria video, proiect de grup. De naționalitate găgăuză, tinerele au impresionat prin atașamentul și dragostea lor față de limba română. „În familia mea se vorbește bulgara, iar la școală învățam în limba rusă. De câteva ori pe săptămână avem ore de limba română. Locuiesc în R. Moldova unde limba română este limba de stat și pentru mine ea este ca o comoară, foarte frumoasă, melodioasă. Când o vorbesc mă simt liberă și mândră. Nu e ușor pentru noi găgăuzii pentru că în sat toți vorbesc în limba rusă, nu româna, dar ne străduim” ne-a declarat  Natalia.

„Îmi place această limbă foarte bogată. Locuim în R. Moldova și trebuie să știm limba română. Mă bucur că vom ajunge în tabără în România unde nu am mers niciodată. Aș vrea să ajung acolo să ascult cum vorbesc oamenii limba română” a menționat Amalia.

Limba este cea care a reușit să ne unească și ne-a ajutat să supraviețuim ca popor, a menționat în discursul său Ambasadorul României la Chișinău Daniel Ioniță.

„Limba este cea care a reușit să ne unească în pofida granițelor, istoriei, a geografiei care nu totdeauna au fost de partea noastră dar prin limba română am reușit să supraviețuim ca popor, am reușit să ne ducem mai departe idealurile” a menționat ambasadorul Daniel Ioniță.

La acest concurs, menit să crească prestigiul limbii române și să cultive responsabilitatea tinerei generații din stânga Prutului pentru comunicarea corectă, au participat elevii claselor a I-a până la XII-a, din toate școlile din R. Moldova.  Elevii au trebuit să realizeze fie un filmuleț în care să demonstreze dragostea lor față de limba română și activitățile extrașcolare de promovare a limbii române în care sunt implicați, fie un text argumentativ despre ce înseamnă pentru ei limba română.  Evenimentul a fost organizat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova, cu susținerea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni din România și Ambasada României în Republica Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
2,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:2,57 m/s
Tue
4
Wed
2
Thu
2
Fri
1
Sat
2
Arhivă Radio Chișinău