FOTO | Deputații din Sfatul Țării au fost comemorați la Chișinău

  • 27 Martie 2019 15:42
FOTO | Deputații din Sfatul Țării au fost comemorați la Chișinău

Un eveniment de comemorare a deputaților din Sfatul Țării a avut loc la Cimitirul Central din Chișinău, unde sunt înmormântați 10 membri ai Sfatului Țării, care au decedat până la ocupația sovietică din 1940. Rămășițele pământești ale majorității celorlalți se află în gropi comune pe meleaguri siberiene sau în alte locuri unde au fost ținuți în detenție și exterminați de regimul comunist.

Membrii organizațiilor și partidelor unioniste au depus flori la mormintele deputaților din Sfatului Țării, printre care Nicolae Alexandri, Anton Crihan, Ion Costin, Boris Iepure, Vasile Cijevschi, Vasile lașcu, Iacob Sucevean și Vasile Țanțu, aducând astfel un omagiu tuturor deputaților care au votat la 27 martie 1918 Unirea Basarabiei cu Patria Mamă.

”Alături de colegii unioniști am decis să venim astăzi la Cimitirul Central să aducem un pios omagiu înaintașilor noștri înmormântați aici la Chișinău, să depunem o floare și să aprindem o lumânare la mormântul celor care au luptat necondiționat pentru cauza reîntregirii”, a afirmat Ion Lescenco, reprezentant Blocului Unității Naționale. 

”Anul trecut în această dată aveam convingerea că se va înfăptui Unirea. Iată că Dumnezeu ne pune la încercare. Noi nu cedăm, râmânem cu același ideal de unire cu Țara-mamă, România, pentru că credința, visul și idealul este ceea ce te propulsează înainte”, a subliniat Corina Fusu, reprezentanta Partidului Liberal.

Un tedeum în memoria înaintașilor a fost oficiat de preotul Viorel Cojocaru de la Biserica Sfinții apostoli Petru și Pavel din cadrul Mitropoliei Basarabiei. El a evocat martiriul membrilor Sfatului Țării și suferințele lor în timpul regimului comunist. 

”Au suferit nu doar deputații, dar și copiii acestora. Le-am cunoscut personal pe fiicele lui Vasile Gafencu. Doamna Valentina, cea mai mare fiică după Valeriu, recunoscut ca Sfântul închisorilor, zice că mereu a fost anchetată, din motiv că s-au refugiat în 41 în România, iar tatăl lor a fost deportat de comuniști. Au fost tot timpul tratați ca dușmani ai poporului”, a spus preotul Viorel Cojocaru.

În Cimitirul Central din Chișinău sunt înmormântați 10 membri ai Sfatului Țării, însă mormintele lor nu sunt ocrotite de stat, fiind restaurate din inițiativa unor persoane private, a declarat directoarea Întreprinderii Servicii Funerare Ludmila Boțan.

”Nu avem lista monumentelor care ar fi intrat în vreun act legal. Pe bază de voluntariat ne-am asumat obligația de a le îngriji și a le repara”, a menționat directoarea Întreprinderii Servicii Funerare.

Deși din cei 138 de deputați ai Sfatului Țării doar 86 și-au dat votul pentru Unire, regimul comunist i-a exterminat aproape pe toți, inclusiv pe cei care au votat împotrivă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
10,52
Nori împrăștiați
Umiditate:99 %
Vint:5,66 m/s
Thu
17
Fri
19
Sat
20
Sun
17
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău