FOTO | Depuneri de flori la bustul poetului Mihai Eminescu de pe Aleea Clasicilor
-
15 Ianuarie 2022 14:20
Ziua Culturii Naționale este marcată astăzi de către Ambasada României și Institutul Cultural Român la Chișinău printr-o serie de manifestări precum lansări de carte, concerte, conferințe și alocuțiuni științifice.
Startul evenimentelor s-a dat în această dimineață cu depuneri de flori la bustul poetului Mihai Eminescu de pe Aleea Clasicilor.
Printre cei veniți să aducă un omagiu culturii românești și poetului național a fost Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță:
”Am venit, ca și dumneavoastră, cu un buchet de flori la bustul marelui nostru poet național, Mihai Eminescu. Prin acest gest dorim să-i felicităm pe toți creatorii de frumos, pe toți oamenii de cultură care prin actul lor de creație au reușit să înscrie cultura română în vastul și bogatul patrimoniu universal. Este o zi pe care eu personal o sărbătoresc a cincea oară aici la Chișinău și vreau să vă fac o mărturisire după această perioadă: este o zi care, în special la Chișinău, se simte frumos, se simte deosebit, pentru că sărbătorim la fel această zi importantă a culturii noastre naționale”.
Prin opera sa poetul Mihai Eminescu sintetizează valorile spirituale ale neamului românesc, a menționat în discursul său președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Teo Chiriac. Acesta a chemat ca în memoria celor 14 membri ai Uniunii Scriitorilor care au decedat anul trecut să se țină un moment de reculegere.
”Sigur că astăzi vom vorbi despre cultură, despre rolul culturii în viața societății noastre bântuită de crize, cataclisme naturale, pandemii. Această perioadă în care am avut și avem mari tristeți, deoarece am pierdut foarte mulți colegi de breaslă, scriitori importanți, scriitori ajunși la vârsta marilor cărți.
Adevărata cultură, artele frumoase, prin formele lor de manifestare au depășit întotdeauna hotarele geografice, au trecut de barierele lingvistice. Arta, literatura, cultura în general, transcende nu doar spațiul, ci și timpul, Cultura este ca un curcubeu magic, ca o punte care leagă prezentul cu trecutul și viitorul”.
Sărbătorim astăzi aici la Chișinău, sărbătorim și la București. Este aceeași zi, avem un singur Eminescu și facem parte din una singură- cultura românească, a menționat în discursul său, Ministrul Culturii, Sergiu Prodan. El s-a referit la rolul culturii în societate.
”Dacă e să ne uităm la acești 30 de ani de independență ai Rep. Moldova, înțelegem că toate crizele, lipsurile, nevoile au o singură cauză: incultura. ”
Cultura și incultura sunt vase comunicante. Atunci când scade cultura, crește exponențial incultura. Și asta ne costă foarte mult, chiar în bani vorbind. Incultura este cea mai scumpă plăcere pe care ne-o putem permite. ”
Printre cei veniți să depună flori la bustul lui Eminescu s-a aflat și scriitorul nonagenar Vladimir Beșleagă, în discursul său maestrul a menționat că Eminescu trebuie sărbătorit prin a-i cunoaște și recita opera.
”Dragii mei, pentru cine Eminescu este depășit, n-au decât să fie depășiți ei, iar pentru noi Eminescu este farul și este lumina și lucrul cel mai sfânt. De aceea eu vă îndemn așa, că noi ne adunăm aici în fiecare iarnă, în fiecare ianuarie când venim aici să venim cu Eminescu și cu poezia lui. Eminescu este începutul și sfârșitul vieții noastre. De la ”Somnoroase păsărele” până la ”Mai am un singur dor” încape toată viața noastră”
O serie de volume și comunicări științifice închinate vieții și operei lui Eminescu sunt lansate și vor fi susținute astăzi la Centrul Academic Internațional „Eminescu” din Chișinău.
Manifestările festive vor continua cu un recital de pian și voce susținut de soprana Alexandra Coman și pianistul Iosif Ion Prunner la Palatul Republicii din Chișinău, începând cu ora 16.00. Evenimentul va include creații ale unor compozitori români de pe ambele maluri ale Prutului: Tiberiu Brediceanu, Ioan Chirescu, Timotei Popovici, Vasile Popovici, Eugen Doga, Ion Aldea-Teodorovici, Doru Popovici, Constantin Silvestri și Clemansa Barberis.