FOTO | Cum se văd răsăritul și apusul pe Marte. Imagini surprinse de sonda InSight a NASA

  • 02 Mai 2019 13:59

Sonda spațială InSight a Agenției spațiale americane a surprins recent o serie de imagini cu un răsărit și un apus văzute de pe Marte, conform unui comunicat emis miercuri de Jet Propulsion Laboratory (JPL) al NASA din Pasadena, California, citat de Xinhua.

O cameră montată pe brațul robotic al sondei a realizat fotografiile la 24 aprilie și 25 aprilie, în cea de a 145-a zi a misiunii marțiene. Cele două imagini au fost surprinse în jurul orelor marțiene 05:30, respectiv 18:30, scrie Agerpres.

Deoarece soarele se află la o distanță mai mare de Marte decât de Pământ, văzut de pe Planeta Roșie acesta are doar două treimi din dimensiunea observată de pe Terra, a explicat NASA.

FOTO | Cum se văd răsăritul și apusul pe Marte. Imagini surprinse de sonda InSight a NASA



O cameră poziționată sub puntea sondei a surprins de asemenea imagini în care pot fi observați nori pe cerul marțian, la apus.

Versiunile ''brute'' și cele corectate ale acestor imagini au fost publicate de NASA.

''Surprinderea răsăriturilor și apusurilor de soare a fost o tradiție pentru misiunile pe Marte", a declarat Justin Maki din cadrul echipei misiunii InSight.

Prima misiune care a transmis imagini asemănătoare a fost Viking 1, care a surprins un apus de soare la 21 august 1976. Doi ani mai târziu, Viking 2 a reușit să obțină o imagine cu un răsărit, la 14 iunie 1978. De atunci, imagini cu răsărituri și apusuri văzute de pe Marte au fost transmise, printre altele, de misiunile Spirit, Opportunity și Curiosity.

Sonda InSight a asolizat pe Marte la 26 noiembrie 2018 în cadrul unei misiuni de doi ani pentru explorarea adâncurilor Planetei Roșii.

FOTO | Cum se văd răsăritul și apusul pe Marte. Imagini surprinse de sonda InSight a NASA


În luna aprilie, sonda a detectat și măsurat ceea ce oamenii de știință cred a fost un seism produs pe Marte (''marsquake''), aceasta fiind prima dată când o posibilă mișcare seismică a fost înregistrată pe o altă planetă decât Terra. Zgomotul de slabă intensitate, caracterizat de cercetătorii din cadrul JPL drept un posibil cutremur produs pe Marte, echivalentul aproximativ al unui seism de pe Terra cu magnitudinea 2,5, a fost înregistrat pe 6 aprilie, cea de-a 128-a zi marțiană - zilele pe Marte sunt cunoscute și sub denumirea de ''sol'' - de când InSight se află pe Planeta Roșie.

sursa foto: www.nasa.gov

sursa: digi24

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău