FOTO | Cum decurg lucrările de renovare la Sala cu Orgă din Chișinău
-
23 Februarie 2017 18:29
Lucrările de renovare la demisolul Sălii cu Orgă din Chișinău au fost realizate în proporție de 70 la sută, în timp ce lucrările exterioare au fost executate în proporție de 60 la sută. Restaurarea acestui monument de arhitectură și istorie este posibilă grație asistenței financiare în valoare de un milion de euro, oferit de Guvernul României.
Lucrările de instalare a rețelelor inginerești din demisolul Sălii cu Orgă din Capitală și cele de reparație a exteriorului clădirii, finanțate din banii oferiți de către Guvernul României, vor fi gata la sfârșitul lunii iulie a acestui an. Anunțul a fost făcut în timpul unei vizite de lucru la Sala cu Orgă a ministrului Culturii, Monica Babuc, și ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță.
Arhitectul Gheorghe Bulat, autorul proiectului de renovare a edificiului, susține că cea mai mare parte a lucrărilor finanțate din grantul românesc este aproape de final:
„Acoperișul, de deasupra sălii de concerte, este finalizat din tablă de aramă, se lucrează la consolidări și la terasele circulabile de pe acoperiș. Lucrările la cupolă vor fi finalizate spre sfârșitul lunii iulie, la amenajări se lucrează concomitent cu lucrările la exterior”, a declarat Gheorghe Bulat.
După lucrările de reparație, pe parcursul anilor 2017 și 2018 vor fi renovate și sala de concerte, parterul, mobilierul și orga. Costul estimativ al acestor lucrări este de circa 1,5 milioane de euro.
„Pe perioada reparației noi vom activa la Muzeul Național de Arte. Va fi demontată orga, care va fi transportată, probabil, în România pentru restaurare. O parte va fi conservată aici, chiar în sediu, vor fi construite cutii speciale”, a declarat directoarea Sălii cu Orgă, Larisa Zubcu.
Ambasadorul Daniel Ioniță susține că restaurarea acestui monument istoric este parte a unui șir de acțiuni pe care Guvernul României le desfășoară în Republica Moldova pentru a apropia cele două maluri ale Prutului.
„Este clar că cei care lucrează știu ceea ce trebuie să facă și este clar că au în vedere, practic o renovare și o repunere în valoare de manieră artistică, de o manieră corectă, tocmai pentru a încerca să obțină mai mult din această clădire. Această clădire înseamnă mai mult decât o sală de concerte. Va fi, sperăm, un loc care va aduna oameni de cultură, va fi un loc de confluențe culturale”, a spus Daniel Ioniță.
Ministrul Culturii Monica Babuc a mulțumit Guvernului României pentru ajutorul acordat la restaurarea Sălii cu Orgă, clădire care este și monument de istorie și arhitectură. În acest an, din bugetul de stat s-a votat alocarea a peste 13 milioane de lei pentru reparația Sălii cu Orga.
Clădirea, unde s-a aflat inițial Banca eparhială, a fost dată în exploatare în anul 1901. Până în anul 1974, clădirea a găzduit Banca orășenească. Pentru prima dată, orga a răsunat în acest edificiu în septembrie 1978, în concertul de inaugurare a Sălii cu Orgă din Chișinău.