FOTO | Cum arată prima seră computerizată din R.Moldova pentru material săditor de căpșun

  • 05 August 2020 09:30
FOTO | Cum arată prima seră computerizată din R.Moldova pentru material săditor de căpșun

Prima pepinieră pentru producerea materialului săditor liber de viruși și boli de căpșun a fost instalată în cadrul cooperativei Berries Group cu suportul proiectului Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) Agricultura Performantă în Moldova (USAID/APM). Materialul săditor produs va avea calități biologice înalte și va corespunde standardelor internaționale, transmite MOLDPRES.

Sera are o suprafață de circa patru mii metri pătrați, dotată cu sistem de susținere și substrat de cocos pentru plantația mamă, centru de control computerizat care monitorizează și dirijează temperatura și umiditatea din interior. La prima etapă, noua construcție are capacitate de a asigura cu material săditor circa 20 hectare în fiecare an. Primul material săditor produs în pepiniera modernă va fi disponibil pentru comercializare în trei luni.

Investiția totală în instalarea noii pepiniere a fost de circa trei milioane de lei, dintre care 1,7 milioane de lei au fost oferiți de USAID/APM.

„În Republica Moldova nu este produs material săditor liber de viruși și boli de categoria biologică „Certificat”. Deseori producătorii își produc propriul material săditor, iar marii producătorii de căpșuni preferă să importe material săditor de tip „frigo”, certificat, de peste hotare”, au explicat surse de la USAID.

Potrivit lui Oleg Calestru, specialist în cadrul proiectului USAID/APM, de regulă, materialul săditor „frigo” importat are un procent de prindere de 80 la sută, noua pepinieră însă va produce material săditor proaspăt cu rădăcină intactă cu un grad de prindere de peste 95 la sută. „În acest fel, producătorii de căpșuni vor economisi resursele planificate la plantarea unor suprafețe noi”, a menționat Oleg Calestru.

Pepiniera va produce material săditor de un sortiment larg de soiuri, în conformitate cu cerințele pieței locale și de export. Unul din soiurile multiplicate în 2020 este Marmolada (Onebor), care este un soi cu calități gustative bune, aromă deosebit de plăcută, aspect frumos și transportabil. Materialul de multiplicare necesar a fost importat din Italia. Asupra soiului au fost efectuate mai multe observații fenologice pe parcursul anului 2020 și urmează să fie propus pentru înregistrare în Catalogul Soiurilor de Plante al Republicii Moldova.

În prezent, în Republica Moldova sunt înregistrate circa două mii de hectare de căpșuni, iar suprafața alocată acestei culturi se extinde foarte repede. Conform tehnologiei de producere plantațiile de căpșun trebuie să fie reînnoite la fiecare 2-3 ani. Pentru înființarea unui hectar de plantație modernă de căpșun sunt necesare circa 50 mii de stoloni. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău