FOTO | CSM a aprobat Regulamentul privind modul de publicare a hotărârilor judecătorești propus de Curtea Supremă de Justiție

  • 10 Octombrie 2017 13:46
FOTO | CSM a aprobat Regulamentul privind modul de publicare a hotărârilor judecătorești propus de Curtea Supremă de Justiție

Consiliul Superior al Magistraturii a renunțat la controversatul proiect de regulament privind „depersonalizarea” hotărârilor judecătorești și a aprobat în ședința sa de astăzi o variantă de alternativă propusă de Curtea Supremă de Justiție. Mai mulți jurnaliști, reprezentanți ai societății civile și activiști au protestat astăzi la sediul CSM, acuzând modul de publicare a informațiilor pe portalul instanțelor de judecată care ar crea piedici în găsirea datelor despre cauzele de rezonanță.

Mai mulți jurnaliști și reprezentanți ai societății civile au protestat la sediul Consiliului Suprem al Magistraturii, în timpul ședinței la care membrii CSM urmau să examineze un proiect de regulament care ar limita accesul la informație de pe portalul instanțelor de judecată, prin ascunderea numelor părților implicate în hotărârile judecătorești. Argumentul autorităților legat de protejarea datelor personale este unul artificial, crede jurnalista Mariana Rață.

„De fiecare dată când am auzit acest argument, am întrebat un singur lucru: Dați-ne, vă rog, un exemplu de hotărâre judecătorească prin care statul Republica Moldova a fost condamnat pentru faptul că nu a protejat datele cu caracter personal, pentru că a publicat în hotărârile judecătorești numele unor persoane. Un astfel de precedent nu există și avem temei să credem că argumentul invocat este unul artificial”, a declarat Mariana Rață.

Între timp, în cadrul ședinței, unul dintre membrii CSM, Anatolie Țurcan, reitera necesitatea depersonalizării hotărârilor instanțelor pentru a-i proteja pe cetățeni care ajung în fața justiției.

„Nu organizațiile non-guvernamentale reprezintă societatea civilă. Lasă să mă filmeze și să mă arate. Societatea civilă e cu mult mai largă. Nu doi cumetri dintr-un ONG sunt societate civilă. Noi ne-am axat ca un oropsit, un pătimit, care și așa a pătimit în urma unor acțiuni care i-au lezat drepturile, să aibă măcar dreptul la intimitate, să nu fie afișat pe toate site-urile”, a declarat Anatolie Țurcan.

În final, a fost adoptat un regulament de alternativă, elaborat de Curtea Supremă de Justiție. Documentul prevede publicarea numelor în hotărârile judecătorești cu unele excepții legate de viața privată a persoanelor, protecția minorilor, ordinea publică, securitatea națională și secretul comercial. De asemenea, se specifică faptul că trebuie asigurată posibilitatea căutării hotărârilor judecătorești după numele părților. Totuși, este introdusă o limitare a accesului la informație, referitoare la agenda ședințelor, care urmează să fie radiată imediat după desfășurarea acestora. Nadejda Hriptievschi de la Centrul de Resurse Juridice își exprimă îngrijorarea că unele prevederi sunt interpretabile.

”Nu pot să înțeleg de ce agenda ședințelor trebuie să fie excluse imediat după ce a avut loc ședința. Eu, până la urmă, totuși nu înțeleg toate cazurile când judecătorul va putea depersonaliza. Sunt foarte vagi și toate lucrurile care sunt generale creează loc pentru abuz, asta e temerea cea mai mare”, a spus Nadejda Hriptievschi.

Regulamentul elaborat de CSJ nu a fost făcut public înainte de aprobare, iar jurnaliștii au aflat despre document doar din surse anonime. Acesta a fost publicat ulterior, după ce a fost votat de Consiliul Superior al Magistraturi, pe portalul CSJ.

Menționăm că până în prezent hotărârile de judecată erau publicate fără numele celor implicați, acestea fiind înlocuite cu XXX sau YYY, iar căutarea după nume pe portalul instanțelor de judecată a fost exclusă la începutul acestui an.

Tags

Alte Noutati

LIVE:  Știri
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău