FOTO | Conferința internațională ”100 de ani de la sfârșitul Primului Război Mondial”, la Chișinău. „Sfârșitul războiului a adus o mare împlinire istorică pentru români”
-
21 Noiembrie 2018 15:12
O conferință internațională dedicată comemorării a ”100 de ani de la sfârșitul Primului Război Mondial” se desfășoară la Chișinău.
Evenimentul este organizat de Centrul de Cultură și Istorie Militară din Chișinău și Fundația germană ”Hanns Seidel” și reunește zeci de istorici și reprezentanți ai Ministerelor Apărării din Germania, Polonia, Ungaria, Ucraina, România și R. Moldova. La deschidere au participat și ambasadorii Germaniei și Poloniei la Chișinău, reprezentanții Ambasadei României în R. Moldova.
Primul Război Mondial a adus o mare împlinire istorică pentru români - Marea Unire, care s-a realizat la capătul unei perioade foarte sinuoase și cu multe suferințe ale românilor de o parte și alta a Carpaților, de pe ambele maluri ale Prutului, a amintit pentru Radio Chișinău, președintele Comisiei Naționale de Istorie Militară , Petre Otu, director adjunct al Institutului pentru Studii Politice de Apărare și Istorie Militară a României.
”Primul Război Mondial reprezintă un fel de matrice pentru tot ce a urmat, pentru secolul al XX-lea, caracterizat în diferite moduri, secol al extremelor, al lagărelor, al genocidurilor, al sârmelor înghimpate, dar 1918, sfârșitul războiului a adus o mare împlinire istorică pentru români care și-au văzut realizat un proiect național, reunirea în cadrul aceleeași formațiuni politice”, a afirmat Petre Otu.
În discursul de deschidere a conferinței, ambasadorul Poloniei la Chișinău, Bartlomiej Zdaniuk, a vorbit despre sacrificiile poporului polonez în cel de-Al Doilea Război Mondial, război care, în pofida numărului mare de victime, s-a soldat cu obținerea independenței Poloniei.
”Polonia, până în anul 1918, timp de 123 de ani, nu exista ca stat. Dar a fost neamul polonez, națiunea poloneză, soldații polonezi care au luptat, se estimează cam trei milioane de ostași, care au luptat în diferite armate ale țărilor ocupante. Nu doar că au luptat, dar pământurile noastre au fost teatrul operațiunilor de război și politicii țărilor ocupante”, a menționat Bartlomiej Zdaniuk.
Ambasadoarea Germaniei în R. Moldova, Angela Ganninger a vorbit despre lecțiile pe care omenirea nu le-a învățat în urma Primului Război Mondial, astfel că o a doua conflagrație mondială a izbucnit la doar 20 de ani de la încheierea păcii.
”După noiembrie 1918 s-au născut state noi, unele dintre care au fost nevoite să lupte imediat cu vechii noi vecini. Ostilitățile locale au continuat reprofilând țări și popoare. După cum afirma atunci Winston Churchill ”Când războiul giganților ia sfârșit, începe lupta pigmeilor. Din păcate, lecțiile Primului Război Mondial nu au fost învățate. La numai 20 de ani, un nou război, mult mai de durată, mai brutal și mai intens, va începe. Peste 55 de milioane de victime va face acest război doar în Europa ca rezultat al unor regimuri ideologice și rasiste, printre care cel german”, a declarat Ambasadoarea Germaniei.
În cele doză zile de conferință participanții vor vorbi despre Primul Război Mondial și efectele acestuia, problema Basarabiei în deciziile diplomației europene, Reîntregirea României, constituirea unităților de grăniceri în Basarabia și prezența Armatei Române, importanța Sfatului Țării, precum și depre destrămarea imperiilor, independența Poloniei, războiul în memoria militară a forțelor armate ale Ucrainei.
Evenimentul se va încheia vineri 23 noiembrie.
Cunoscut și ca Războiul cel Mare sau Războiul Națiunilor, Primul Război Mondial s-a încheiat oficial la 11 noiembrie 1918, dupa aproape 53 de luni de lupte tragice. A fost unul dintre conflictele cu cele mai multe victime și la care au participat peste 70 de milioane de militari, inclusiv 60 de milioane de europeni. Peste nouă milioane de militari și șapte milioane de civili au murit în acest răzoi, potrivit istoricilor.