FOTO | Clădirea Liceului „Gheorghe Asachi”, fostul gimnaziu de fete al Zemstvei basarabene va fi RESTAURATĂ

  • 27 Mai 2018 14:59
FOTO | Clădirea Liceului „Gheorghe Asachi”, fostul gimnaziu de fete al Zemstvei basarabene va fi RESTAURATĂ

Clădirea liceului român-francez „Gheorghe Asachi” din Chișinău va fi restaurată. Membrii Consiliului Național al Monumentelor Istorice au avizat pozitiv proiectul de execuție de restaurare a clădirii fostului gimnaziu pentru fete al Zemstvei basarabene (în prezent - Liceul Gheorghe Asachi).

Anunțul a fost făcut de directorul general al Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, Ion Ștefăniță, pe o rețea de socializare.

Lucrările pentru restaurarea clădirii vor începe în luna iunie. Pentru realizarea acestui proiect, Primăria Capitalei ar urma să investească 10 milioane de lei.

Clădirea fostului gimnaziu pentru fete al Zemstvei basarabene este un monument de arhitectură și istorie de însemnătate națională.  Zemstva gubernială a Basarabiei a luat în propria gestiune gimnaziul particular pentru fete, fondat în 1864 de către Liubovi Beliugova.

Clădirea este construită în două etaje, amplasată la colțul cartierului, la intersecția străzilor Pușkin cu 31 august,  ridicată pe un plan unghiular, cu fațadele aliniate liniilor roșii.

La începutul secolului al XX-lea, din partea curții a fost alipită capela Sf. Nicolae. Accesul are loc de pe palierul scării de acces la etaj, sub capelă fiind un spațiu folosit în calitate de sală sportivă de iarnă. Interioarele erau luminate prin ferestre largi, pereții decorați cu stucaturi și imaginea îngerilor la colțuri.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău