FOTO | Clădirea centrului multifuncțional de servicii sociale din Copceac din UTA Găgăuzia, renovată cu sprijinul UE și PNUD

  • 08 Decembrie 2024 15:50
FOTO | Clădirea centrului multifuncțional de servicii sociale din Copceac din UTA Găgăuzia, renovată cu sprijinul UE și PNUD

Persoanele din grupuri vulnerabile, inclusiv vârstnici, persoane cu dizabilități și refugiați din Ucraina, care se află în localitatea Copceac, din UTA Găgăuzia, vor avea acces la servicii sociale de calitate. Acest lucru se datorează inițiativei UE-PNUD Moldova „Primarii pentru Creștere Economică” (M4EG), care a susținut renovarea, izolarea termică a pereților și instalarea unui cazan pe biomasă într-un bloc al centrului multifuncțional de servicii sociale.

Potrivit PNUD Moldova, centrul este unul dintre cele cinci proiecte susținute prin programul de răspuns la criză al Uniunii Europene pentru membrii M4EG, în valoare totală de 387.000 de euro, pentru a susține localitățile care găzduiesc refugiați din Ucraina.

Copceac a beneficiat de un grant de aproximativ 100.000 de euro. Astfel, au fost renovate cantina socială, care are o capacitate de circa 100 de persoane, spălătoria socială și spațiul unde se colectează și se repartizează bunurile donate. Centrul urmează să fie dotat cu tehnica și mobilierul necesar, după care își va deschide ușile pentru beneficiari, inclusiv pentru desfășurarea diferitor activități pentru locuitori. 

În timpul vizitei din 5 decembrie 2024 la centrul multifuncțional de servicii sociale, Jānis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, a declarat.

„Cred cu tărie că o societate incluzivă favorizează în mod natural o coeziune mai profundă. Cu susținerea UE, sute de servicii sociale au fost lansate în întreaga Moldovă. Sunt încântat că acum implementăm al doilea proiect de asistență în acest domeniu în satul Copceac, UTA Găgăuzia. Aceste localități, precum Copceac, alături de multe altele din Moldova, au posibilitatea de a prospera mai rapid și mai durabil atunci când incluziunea și coeziunea socială servesc drept bază pentru dezvoltarea comunității”.

Seher Ariner, Reprezentanta rezidentă adjunctă PNUD în Republica Moldova, a menționat că centrul reprezintă o perspectivă de transformare pentru satul Copceac și nu numai.

„Acest proiect reflectă angajamentul colectiv de a sprijini oamenii din grupurile vulnerabile, inclusiv refugiații din Ucraina. La Centru vor fi create noi locuri de muncă pentru furnizarea de servicii sociale. Prin integrarea serviciilor esențiale sub aceeași umbrelă, răspundem nu doar nevoilor imediate ale oamenilor, dar punem bazele unei dezvoltări locale durabile și ale unei redresări a situațiilor de criză”.

Pe lângă modernizarea infrastructurii, autoritățile locale din Copceac au beneficiat de instruiri pentru consolidarea capacităților în domeniul serviciilor sociale și dezvoltarea abilităților de planificare economică eficientă și durabilă.

Tot pe 5 decembrie, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova și Reprezentanta rezidentă adjunctă PNUD în Republica Moldova au vizitat un alt Centru social din Copceac, care găzduiește vârstnicii rămași fără îngrijire. În anul 2019, cu eforturile Uniunii Europene, PNUD și ale autorităților publice locale, Centrul a fost renovat, iar camerele pentru beneficiari, sala pentru odihnă și ospătăria au fost dotate cu cele necesare.

Pe lângă Copceac, alte patru localități au primit granturi prin programul de răspuns la criză al Uniunii Europene pentru membrii M4EG: Volintiri, Cărpineni, Drochia și Cimișlia.

În localitatea Volintiri a fost renovată clădirea Centrului de afaceri: acoperișul a fost reparat, pereții exteriori au fost termoizolați, iar sistemul de încălzire a fost instalat. La acest moment, acolo își desfășoară activitatea trei afaceri mici: un atelier de croitorie, un salon de frumusețe și un cabinet de kinetoterapie. Spațiul este disponibil pentru micii antreprenori din raionul Ștefan Vodă, inclusiv refugiați din Ucraina.

La Cărpineni a fost creat un Centru de integrare, care asigură reprofilarea profesională a refugiaților și incluziunea lor socio-economică. Totodată, în Centru sunt organizate activități pentru preșcolari, astfel încât părinții să se poată angaja în câmpul muncii.

Iar la Drochia, peste 200 de copiii au parte de educație de calitate, într-un mediu mai confortabil și mai creativ, după ce grădinița nr. 5 „Scufița Roșie” pe care o frecventează a fost renovată în totalitate: pereții au fost termoizolați, acoperișul - schimbat, iar fațada - zugrăvită cu o pictură murală.

Tot cu suportul programului de răspuns la criză al Uniunii Europene pentru membrii M4EG, în orașul Cimișlia au fost achiziționate două microbuze noi și a fost construită o stație de așteptare. Astfel, toți locuitorii, inclusiv refugiații și persoanele cu venituri reduse, dispun de transport public, care le asigură mobilitatea și le facilitează accesul la locul de muncă și la servicii esențiale, cum ar fi cele de îngrijire medicală. 

Inițiativa „Primarii pentru Creștere Economică”, etapa a doua (2021-2024), urmărește creșterea economică incluzivă și crearea de locuri de  muncă prin sprijinirea autorităților locale din țările Parteneriatului Estic.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
2,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:5,14 m/s
Sun
4
Mon
5
Tue
5
Wed
5
Thu
6
Arhivă Radio Chișinău