FOTO | Cine sunt politehnologii Rusiei care au ajutat Partidul ”ȘOR” să câștige primul tur al alegerilor din UTA Găgăuzia

  • 03 Mai 2023 13:56
FOTO | Cine sunt politehnologii Rusiei care au ajutat Partidul ”ȘOR” să câștige primul tur al alegerilor din UTA Găgăuzia

Războiul hibrid declanșat de către Federația Rusă împotriva Republicii Moldova a continuat în această perioadă cu alegerile din UTA Găgăuzia. De altfel, limitarea mitingurilor partidului ”ȘOR” a avut ca argument tocmai concentrarea pe aceste alegeri unde formațiunea politică în cauză a obținut un scor ”surprinzător”. De fapt în Găgăuzia, unde duminica trecută a avut loc primul tur al alegerilor pentru funcția de bașkan, în urma căruia candidații PSRM, Grigore Uzun, și Partidului ”ȘOR”, Eugenia Guțul, au trecut în turul doi am avut de a face cu o implicare substanțială a unor elemente gestionate de Moscova. Reporterii Deschide.MD a obținut informații precum că în spatele operațiunii din Găgăuzia se află o echipă de polit-tehnologi trimiși de Kremlin. Conform datelor existente, aceleași persoane au mai stat și la baza scenariului de destabilizare a R. Moldova despre care președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a avertizat-o pe Maia Sandu, scrie deschide.md.

Echipa de polit-tehnologi trimisă de Kremlin este compusă din trei cetățeni de origine ucraineană care, pe parcursul ultimelor luni, au acordat suport și consultanță Partidului ”ȘOR”, scrie deschide.md.

Cei trei sunt Boris Treigerman, Bohdan Kalynych și Nadin Vadym. Spre deosebire de alți agenți de influență trimiși de Kremlin în R. Moldova, aceștia nu au putut fi identificați și opriți la frontieră întrucât au folosit pașapoartele ucrainene, fapt ce demonstrează că serviciile rusești își modifică tacticile pentru a zădărnici măsurile luate de autoritățile de la Chișinău. Interesant este faptul că cei trei postează pe Facebook mesaje anti-ruse și de susținere față de Ucraina.

Politehnologii Rusiai

 

Politehnologii Rusiai

 

Politehnologii Rusiai

Liderul acestora pare să fie Boris Treigerman, un personaj cunoscut în R. Moldova. Potrivit unui comunicat din 21 mai 2022 al Serviciului Vamal, acesta este coordonatorul pentru Ucraina al Centrului Național de Criză Israelian, Reprezentantul Statului Israel în R. Moldova și România.

Politehnologii Rusiei

Încercările de a găsi mai multe informații despre acest Centru Național de Criză din Israel s-au soldat cu un eșec, dat fiind faptul că acest centru ”este sublim dar lipsește cu desăvârșire” din zona publică. De asemenea,  Boris Treigerman a indicat pe pagina sa de Facebook că ar fi fost consilierul șefului administrației regionale Dnipropetrovsk, dar și consilierul guvernatorului de Sumî.

 

Sursele din cadrul formațiunii  relatează că acesta este cel care administrează toate acțiunile Partidului ”ȘOR” în domeniul electoral și că scrutinul pentru funcția de bașkan al Găgăuziei este doar începutul. El urmează să cureze formațiunea fugarului Ilan Șor și în alegerile locale generale care ar urma să aibă loc la toamnă.

Potrivit acelorași surse, ceilalți doi polit-tehnologi trimiși de Moscova să o ajute pe Eugenia Guțul să câștige funcția de bașkan al Găgăuziei sunt Bohdan Kalynych și Nadin Vadym. Aceștia ar fi pus la dispoziția Partidului ”ȘOR” firmele SRL FOCUS CONSULTING și FIM. CONSULTING PLUS, implicate în spălare de bani pentru gruparea condusă de oligarhul fugar.

Politehnologii Rusiei

Scopul agenților trimiși de Moscova nu s-ar opri doar aici și ar consta în compromiterea cursului european al R. Moldova. Conform datelor Deschide.MD, aceștia au stat la baza scenariului de destabilizare a R. Moldova despre care președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a avertizat-o anterior pe Maia Sandu. În contextul summitului Comunității Politice Europene (CPE), care va avea loc pe 1 iunie la Chișinău, acești experți ar urma să folosească resursele Moscovei în R. Moldova, precum Partidul ”ȘOR”, Mișcarea Pentru Popor și PSRM, pentru a discredita guvernarea PAS.

La mijlocul lunii aprilie, președintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Dumei de la Moscova, Leonid Sluțki, și-a exprimat sprijinul față de candidatul Partidului ”ȘOR” la funcția de bașkan al Găgăuziei, Eugenia Guțul, cu care a avut o discuție în format online. Oficialul rus a numit-o pe Guțul ”viitorul bașkan”. Mai mult, acesta a numit Partidul ”ȘOR” drept cel mai bun partid din R. Moldova.

Anterior, președintele Maia Sandu a declarat că Rusia încearcă să schimbe guvernarea R. Moldova cu una favorabilă ei.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, declara acum o lună că Federația Rusă, prin oligarhii care îi servesc interesele în R.Moldova, se implică în treburile interne ale țării prin tentativele de a atrage primarii localităților de partea sa.

Iar RISE Moldova publica o investigație potrivit căreia Rusia a întocmit încă în 2021 un plan de a atrage R. Moldova în sfera sa de influență până în 2030.

De asemenea, la sfârșitul anului trecut, surse din MAI declarau că scopul alianței PP ”ȘOR” și Federația Rusă l-ar reprezenta o lovitură de stat, crearea unui haos general, debarcarea actualei guvernări și instituirea unui guvern favorabil Federației Ruse, ce ar putea deturna atât vectorul de integrare europeană, cât și salva pe Șor și alți fugari de pușcărie.

Iar în luna februarie, coordonatorii din Federația Rusă au părut nemulțumiți de situația din R.Moldova și insistau pentru reanimarea ”spiritului protestatar” la Chișinău, sub o formă mult mai radicală.

Notăm că Partidul ”ȘOR” a fost implicat în repetate rânduri în acțiuni destabilizatoare la protestele sale. Mai mult, Deschide.MD scria pe 6 martie despre faptul că peste 80 de tineri din municipiul Chișinău și raioane ale R. Moldova ar fi fost transportați organizat de formațiunea condusă de fugarul Ilan Șor într-un ”sejur” de trei zile în stațiunea Belek din Turcia. Potrivit surselor Deschide.MD din cadrul IGPF, o parte dintre ei ar fi fost la instructaj pentru provocarea dezordinilor în masă în timpul protestelor, fiind antrenați să rupă cordoanele polițienești și să arunce fumigene. Alții urmau să se întoarcă R. Moldova cu bani pentru a finanța protestele.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău