FOTO | Centrul Antiterorist al SIS a depistat un nou lot de surse radioactive și cantități enorme de deșeuri chimice toxice
-
06 Februarie 2020 14:18
Ofițerii Centrului Antiterorist al Serviciului de Informații și Securitate (SIS) al R. Moldova, în comun cu reprezentanții Agenției Naționale de Reglementare a Activității Nucleare și Radiologice (ANRANR), au identificat un nou lot de surse radioactive cu termenul de exploatare expirat, deținute contrar normelor legale, precum și cantități enorme de deșeuri chimice toxice.
SIS amintește, într-un comunicat emis astăzi, că, pe parcursul anului 2019, ofițerii de informații în cooperare cu reprezentanți ai entităților cu atribuții în domeniul vizat au identificat loturi impunătoare de surse radioactive, în număr de peste 300, care se aflau inclusiv pe raza mun. Chișinău.
Astfel, SIS în cooperare cu ANRANR au identificat cca. 80 surse radioactive, cu câte două încărcături radiologice per fiecare articol (radionuclidul de tip Plutoniu, izotopul-239), deținute neautorizat, cu termenul de exploatare expirat, ce depășeau considerabil fonul natural de radiație expunând pericolului populația, unele dintre acestea fiind depistate aruncate la deșeurile de construcție.
La fel, au fost identificate surse radiologice atât la persoane fizice/juridice deținătoare de aparate de zbor (peste 30 surse), cât și în cadrul articolelor de uz casnic și utilajelor/dispozitivelor de ordin industrial, peste 250 surse, deținute neautorizat sau pierdute din gestiunea unor agenți economici.
„În acest context, în vederea eliminării tuturor circumstanțelor ce ar putea cauza eventuale situații excepționale cu utilizarea substanțelor radioactive, explozibile sau toxice, precum și pentru a anticipa potențiale fapte ilegale, inclusiv teroriste, Serviciul de Informații și Securitate va continua acțiunile ce prevăd identificarea, ridicarea și transportarea pentru predare spre păstrare/conservare specializată a dispozitivelor nefuncționale către Î.S. „Obiecte speciale” întru evitarea consecințelor negative în adresa securității naționale, mediului și statului”, se arată în comunicatul SIS.
Totodată, SIS solicită populației, precum și mediului de afaceri să informeze Serviciul în legătură cu ce ar putea genera eventuale pericole și prejudicia securitatea națională în scopul anticipării, prevenirii și contracarării prompte a acestora.