FOTO | Candu a semnat, la Kiev, documentul de înființare a Adunării Parlamentare R.Moldova-Georgia-Ucraina

  • 09 Iunie 2018 12:56
FOTO | Candu a semnat, la Kiev, documentul de înființare a Adunării Parlamentare R.Moldova-Georgia-Ucraina

Președintele Parlamentului Andrian Candu și omologii săi georgian  Irakli Kobakhidze și ucrainean  Andriy Parubiy au semnat astăzi, la Kiev, documentul de înființare a unei Adunări Parlamentare Republica Moldova-Georgia-Ucraina. Această structură interparlamentară va servi drept platformă pentru promovarea intereselor cetățenilor celor trei state, precum și pentru cooperare și schimb de experiență pe domenii de interes comun, se arată într-un comunicat al Legislativului de la Chișinău.

Luând în calcul aspirațiile comune de aderare la Uniunea Europeană, șefii  a celor trei legislative s-au angajat să coopereze pentru buna implementare a reformelor și angajamentelor asumate la obținerea statutului de state asociate UE și să împărtășească bunele practici.

Totodată aceștia și-au propus să devină mai sonori pe plan internațional, în special legat de poziția Republicii Moldova, a Georgiei și Ucrainei față de provocările actuale comune de securitate, inclusiv securitatea energetică, prezența nesancționată a trupelor străine pe teritoriile ocupate de Federația Rusă în cele trei state, dezinformarea și știrile false.

Documentul a fost semnat în cadrul celei de-a doua conferințe interparlamentare Georgia-Moldova-Ucraina în domeniul cooperării și securității regionale și în domeniul, prin dezvoltarea colaborării cu UE și NATO, care se desfășoară în perioada 8-10 iunie la Kiev.

Ieri, în deschierea conferinței, șeful Legislativului de la Chișinău, Andrian Candu a declarat că obiectivul zero al colaborării celor trei stat  este să reconecteze  regiunea la Europa. În particular, el a vorbit despre cooperarea dintre cele trei țări și UE pe domeniul comerț, transport, energie și IT, fapt ce va genera noi oportunități pentru aderarea la piața unică și aplicarea standardelor UE în regiune.

Astăzi, în cea de-a doua zi a reuniunii, Președintele Parlamentului Andrian Candu, alături de alți oficiali de rang înalt, au  depus astăzi flori la Memorialul din Kiev a victimelor Holodomorului.

În noiembrie 2006, în Ucraina, a fost prin lege oficial recunoscută foamea organizată în anii 1932-1933, care a ucis cca 4 milioane de persoane, conform datelor prezentate de autoritățile de la Kiev.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău