FOTO | ASEM expune copii ale documentelor din arhiva UE

  • 28 Martie 2017 16:52
FOTO | ASEM expune copii ale documentelor din arhiva UE

Copii ale documentelor de arhivă care ilustrează momentele constituirii și etapele evoluției Uniunii Europene au fost expuse la Academia de Studii Economice din Moldova cu ocazia aniversării a 60-a de la semnarea Tratatului de la Roma, care a pus bazele UE.

Expoziția poate fi vizitată gratuit în perioada 28 martie-28 aprilie, transmite IPN.

Șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Pirkka Tapiola, a declarat la inaugurarea expoziției că proiectul european este unic în istorie, iar cei 60 de ani care s-au scurs demonstrează că lucrurile pot fi schimbate în bine. „Lucrurile urâte, războaiele, au rămas în trecut și noi nu ne mai dorim să trăim pe un continent care este dezbinat, afectat negativ de războaie, ură și geopolitică”, a menționat diplomatul european, precizând că Uniunea Europeană a schimbat accentele: de la războaie – la pace, de la putere – la valori.

Ambasadoarea Italiei la Chișinău, Valeria Biagiotti, a spus că expoziția face totalurile celor 60 de ani de la crearea Uniunii Europene și vine în acest scop cu trei secțiuni tematice, care se referă la dimensiunea economică, la politica socială și la politica de extindere și de stabilire a parteneriatelor cu alte state. Celebrarea la Chișinău a celor 60 de ani de la constituirea UE este foarte semnificativă în contextul în care Moldova pledează pentru un parteneriat tot mai strâns cu UE. „Vrem o Europă deschisă pentru acele țări care respectă valorile noastre și se angajează să le promoveze”, a spus Valeria Biagiotti, reiterând susținerea Italiei pentru Republica Moldova în parcursul său european.

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, prezent la eveniment, a menționat că Republica Moldova a luat decizii care au apropiat-o foarte mult de valorile UE, mai ales prin semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. „Am pornit la drum, un drum care cu siguranță nu este ușor și e plin de provocări. Bineînțeles, acolo unde sunt rezultate sunt uneori și greșeli, dar scopul contează. Scopul nostru este să ne apropiem de acele valori care stau la baza Uniunii Europene. Să le avem și noi în societate, în economie și în tot ceea ce înseamnă construcția statului Republica Moldova”, a subliniat Andrian Candu.

Viceministrul afacerilor externe și integrării europene, Daniela Morari, a precizat că la 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma valorile europene sunt mai relevante ca oricând și își arată eficiența în funcționarea UE. „Republica Moldova a ales parcursul european drept cel mai potrivit pentru facilitarea procesului de modernizare”, a menționat viceministrul. Pe 31 martie la Chișinău va avea loc reuniunea Consiliului de asociere cu UE, în cadrul căreia vor fi prezentate rezultatele Republicii Moldova la capitolul implementării Acordului de Asociere.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
14,4
Cer fragmentat
Umiditate:73 %
Vint:8,23 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău