FOTO | Ambasadorul Daniel Ioniță, la evenimentele dedicate Unirii Principatelor: Unirea, dacă vreți, o faceți dumneavoastră! Noi, în România, nu avem o problemă cu asta

  • 24 Ianuarie 2020 13:07
FOTO | Ambasadorul Daniel Ioniță, la evenimentele dedicate Unirii Principatelor: Unirea, dacă vreți, o faceți dumneavoastră! Noi, în România, nu avem o problemă cu asta

La Chișinău au loc mai multe evenimente dedicate Zilei Unirii Principatelor Române, marcată la 24 ianuarie. Oameni de cultură, istorici și susținătorii ai ideii unioniste participă la manifestații pentru a reaminti importanța evenimentului de acum 161 de ani.

La Chișinău, manifestațiile dedicate Unirii Principatelor Române au început încă dimineață cu depuneri de flori și cântece patriotice la monumentul lui Alexandru Ioan Cuza, de pe Bulevardul Cuza Vodă din Chișinău.

Câteva zeci persoane: istorici, oameni de cultură, elevi s-au adunat în fața monumentului lui Alexandru Ioan Cuza, ales domnitor al Moldovei, apoi al Țării Românești, acum 161 de ani.

VOX

„Am venit să sărbătorim 161 de ani de la Mica Unire. Am venit de la Lăpușna să-l mai văd încă o dată pe domnitorul Alexandru Ioan Cuza, să-i văd pe colegii mei de luptă pentru românism și pentru România. Pentru noi, românii din Basarabia acest eveniment și până în ziua de azi, pentru că trebuie să înfăptuim și noi, basarabenii această unire cu Patria-mamă”.

„Această zi are o semnificație majoră pentru tot neamul românesc. Anume de la Mica Unire înfăptuită de la Alexandru Ioan Cuza a început ideea această de unitate națională. Fără acest eveniment de la 24 ianuarie 1859, nu ar fi fost posibilă Marea Unire de la 1918”.

La eveniment a participat și ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, care a rememorat importanța Unirii Principatelor Române și a subliniat relațiile deosebite dintre cele două maluri ale Prutului.

E un moment definitoriu în istoria poporului român, în istoria României. Decizia de acum 161 de ani a fost la vremea ei una vizionară. Astfel s-au creat bazele României moderne. Prin regulamentele organice din 1861 a fost consfințită în conștiința mondială denumirea de România. Faptul că suntem împreună este prilejul să ne aducem aminte momentele din trecut, astăzi avem prilejul să spunem că România a fost, este și va fi alături de R. Moldova, că vă vom susținem pe calea dvs către UE, către stabilitate, prosperitate și o viață mai bună”, a declarat Daniel Ioniță

-Către Unire!, a spus unul dintre participanți

-Unirea, dacă vreți, o faceți dvs! Noi, în România, nu avem o problemă cu asta, dvs  aici trebuie să vă lămuriți ce anume vreți!”, a răspuns ambasadorul.

Tot la monumentul lui Cuza Vodă, organizația Unirea-ODIP împarte trecătorilor panglici tricolore, cu ocazia Unirii Principatelor Române.  

Cu același prilej este lansată „Enciclopedia scriitorilor români contemporani de pretutindeni”, la Biblioteca Națională.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău