FOTO | Aborigenii din Australia, la Chișinău. Expoziție la Muzeul Național de Artă al Moldovei

  • 28 Ianuarie 2018 15:52
FOTO | Aborigenii din Australia, la Chișinău. Expoziție la Muzeul Național de Artă al Moldovei

O expoziție dedicată artei aborigenilor din Australia a fost inaugurată la Muzeul Național de Artă al Moldovei. Vernisajul, intitulat „Yiwarra Kuju: The Canning Stock Route „Arta aborigenilor din deșertul Australiei de Vest” conține fotografiile mai multor obiecte de artă din colecția Muzeului Național al Australiei.

Fotografiile expuse relatează publicului despre viața poporului aborigen din deșertul vestic al Australiei,  în special despre Canning Stock Route, un traseu pentru deplasarea bovinelor, deschis la începutul anilor 1900 pentru a permite expansiunea ulterioară a industriei produselor animaliere.

„Acest traseu traversa pământurile pe care aborigenii trăiau de mii de ani. De-a lungul traseului, în locurile de colectare a apei și lângă izvoare au fost construite fântâni, care erau vitale pentru supraviețuirea acestor comunități. Întâlnirea aborigenilor cu specialiștii europeni în geodezie și cu crescătorii de bovine, care a avut loc ca urmare a deschiderii traseului Canning Stock Route, a fost inițial ostilă. Însă, odată cu trecerea timpului, oamenii au învățat să se folosească atât de bine de terenuri și izvoare, încât mulți aborigeni au început să lucreze în punctele de staționare pentru vite, situate la distanță de-a lungul întregului traseu. Până în prezent, mai multe comunități de aborigeni sunt situate nemijlocit pe vechiul traseu sau în apropierea lui. Arta acestor comunități continuă să se dezvolte activ”, se arată într-un comunicat publicat pe pagina de Facebook a Muzeului.

Vernisajul a fost inaugurat la sfârșitul acestei săptămâni, pe 26 ianuarie – de Ziua Națională a Australiei.

Lucrările sunt expuse în Galeria Parter a Muzeului Național de Artă. 

Expoziția va fi deschisă publicului până pe 18 februarie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
15,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:58 %
Vint:5,14 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău