FOTO | Aborigenii din Australia, la Chișinău. Expoziție la Muzeul Național de Artă al Moldovei

  • 28 Ianuarie 15:52
FOTO | Aborigenii din Australia, la Chișinău. Expoziție la Muzeul Național de Artă al Moldovei

O expoziție dedicată artei aborigenilor din Australia a fost inaugurată la Muzeul Național de Artă al Moldovei. Vernisajul, intitulat „Yiwarra Kuju: The Canning Stock Route „Arta aborigenilor din deşertul Australiei de Vest” conține fotografiile mai multor obiecte de artă din colecția Muzeului Național al Australiei.

Fotografiile expuse relatează publicului despre viața poporului aborigen din deșertul vestic al Australiei,  în special despre Canning Stock Route, un traseu pentru deplasarea bovinelor, deschis la începutul anilor 1900 pentru a permite expansiunea ulterioară a industriei produselor animaliere.

„Acest traseu traversa pământurile pe care aborigenii trăiau de mii de ani. De-a lungul traseului, în locurile de colectare a apei şi lângă izvoare au fost construite fântâni, care erau vitale pentru supravieţuirea acestor comunităţi. Întâlnirea aborigenilor cu specialiştii europeni în geodezie şi cu crescătorii de bovine, care a avut loc ca urmare a deschiderii traseului Canning Stock Route, a fost iniţial ostilă. Însă, odată cu trecerea timpului, oamenii au învăţat să se folosească atât de bine de terenuri şi izvoare, încât mulţi aborigeni au început să lucreze în punctele de staţionare pentru vite, situate la distanţă de-a lungul întregului traseu. Până în prezent, mai multe comunităţi de aborigeni sunt situate nemijlocit pe vechiul traseu sau în apropierea lui. Arta acestor comunităţi continuă să se dezvolte activ”, se arată într-un comunicat publicat pe pagina de Facebook a Muzeului.

Vernisajul a fost inaugurat la sfârșitul acestei săptămâni, pe 26 ianuarie – de Ziua Națională a Australiei.

Lucrările sunt expuse în Galeria Parter a Muzeului Național de Artă. 

Expoziţia va fi deschisă publicului până pe 18 februarie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chişinău
31 °C
Nori împrăștiați
Umiditate:38 %
Vint:2,6 m/s
Mie
24 °C
Joi
21 °C
Vin
21 °C
Sâm
21 °C
Dum
22 °C

Curs oficial BNM 21 August 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 19.1026 0.1039
USD 16.7434 0.0595
RON 4.1097 0.0301
UAH 0.6056 0.0047
RUB 0.2493 0.0019
Arhivă Radio Chișinău