FOTO | 9 ani de la 7 aprilie 2009. Ancheta, practic abandonată, demnitarii care poartă vina, nepedepsiți

  • 07 Aprilie 2018 09:12
FOTO | 9 ani de la 7 aprilie 2009. Ancheta, practic abandonată, demnitarii care poartă vina, nepedepsiți

Astăzi se împlinesc nouă ani de la evenimentele din 7 aprilie 2009, când zeci de mii de tineri, susținuți de opoziția de atunci, au ieșit în stradă la un protest pașnic față de fraudarea alegerilor parlamentare câștigate de Partidul Comuniștilor. Protestele au degenerat în violențe, fiind devastate clădirile Președinției și Parlamentului.

Zeci de tineri au fost reținuți și bătuți în comisariatele de poliție, iar cel puțin o persoană a fost omorâtă în bătăi de polițiști. Până în prezent, însă, torționarii nu au fost pedepsiți, iar Republica Moldova a fost condamnată la CEDO în mai multe cazuri legate de 7 aprilie 2009.

Conform ultimului bilanț, făcut public de Procuratura Generală acum un an, au fost depuse 108 plângeri din partea protestatarilor, care au acuzat exces de putere și tortură aplicată de polițiști, iar în alte 31 de cazuri procurorii s-au autosesizat. Au fost condamnate, însă, numai 15 persoane, dintre care 10 – cu suspendare, o persoană – cu amendă și numai 4 persoane au primit o pedeapsă reală cu închisoarea, după cum arată datele Procuraturii Generale.

Investigarea cauzelor de tortură a fost inițiată cu întârziere de către procurori, iar modul cum au fost gestionate dosarele a diminuat încrederea societății în organele statului, a remarcat directorul executiv al Asociației Promo-LEX, Alexandru Postică.

„Sunt foarte multe dosare penale care au fost pornite abia în anul 2011, finele anului 2010. Pe parcusul acestei perioade de timp, unele probe importante au fost pierdute sau ascunse. Ar fi capabil sistemul să facă față unei noi provocări de acest gen? Eu nu cred că s-a reușit schimbarea sistemului din interior, cel judecătoresc, al procuraturii în domeniul cercetării unor astfel de situații. Dar cel mai important moment este încrederea populației, eu nu cred că este mai mare acum decât în anul 2009, poate e și mai mică”, spune el.

Demnitarii care la protestele din aprilie 2009 au dat ordine să fie maltratați tinerii au rămas nesancționați, iar unii sunt în continuare în funcții, fără a fi efectuată o investigație eficientă în privința lor, a subliniat  coordonatorul de programe al Amnesty International Moldova, Igor Stoica:

„Acești factori de decizie sunt cunoscuți, ei toți sunt achitați: Vladimir Botnari, fostul comisar general al municipiului Chișinău, Gheorghe Papuc, fostul ministru de Interne, care nemijlocit le-a dat urndă verde polițiștilor să facă ceea ce au făcut, Iacob Gumeniță, vice-comisarul municipiului Chișinău. Sunt achitați toți”.

Datele Procuraturii Generale mai arată că pe rolul instanțelor de fond se aflau anul trecut 11 cauze penale legate de 7 aprilie 2009, în privința a 14 persoane.

Amintim că la 7 aprilie 2009 câteva zeci de mii de tineri s-au adunat în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, pentru a protesta față de fraudarea alegerilor, dar în scurt timp manifestația pașnică a degenerat în violențe. Structurile de ordine au intervenit în forță noaptea, când în centrul Chișinăului mai erau câteva zeci de persoane. Mai mulți tineri au fost bătuți de polițiști și au fost impuși să treacă prin așa-numitele ”coridoare ale morții”. Atunci și-a pierdut viața singurul protestatar a cărui moarte a fost recunoscută de autorități, Valeriu Boboc, însă există suspiciuni că numărul celor decedați a fost mai mare.

Acum două zile, grupul parlamentar al PCRM, în frunte cu fostul președinte Vladimir Voronin, a refuzat să se ridice în picioare pentru un minut de reculegere în memoria lui Valeriu Boboc și altor victime ale evenimentelor din 7 aprilie, afirmând repetat că atunci s-ar fi produs „o lovitură de stat”, regizată din Occident.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:6,17 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău