FOTO | 31 de tone de pesticide și substanțe chimice periculoase au fost evacuate din Alexăndreni, Sângerei

  • 28 Iunie 2018 19:20
FOTO | 31 de tone de pesticide și substanțe chimice periculoase au fost evacuate din Alexăndreni, Sângerei

Ultimul lot de pesticide din Republica Moldova a fost evacuat joi, 28 iunie, din raionul Sângerei în cadrul proiectului NATO/Parteneriat pentru Pace privind distrugerea pesticidelor și produselor chimice susținut și de România. Cu acest prilej, în satul Alexăndreni a avut loc o ceremonie, care a marcat încheierea proiectului. 

31 de tone de pesticide și substanțe chimice periculoase, stocate în depozitul zonal din satul Alexăndreni, Sângerei, au fost evacuate. Deșeurile vor fi transportate în Polonia, pentru a fi distruse, în cadrul proiectului „Viață sigură fără deșeuri de pesticide” derulat de România și NATO, începând din 2003. 

„Acesta este ultimul lot de deșeuri pesticide în cantitate de 31 de tone din totalul celor 141 adunate din municipiul Bălți, din Drochia, din Sângerei, din Edineț și care au fost concentrate în acest loc, ținând cont că este mai ușor să le asigurăm paza și ulterior evacuarea în siguranță a acestora”, a declarat managerul de proiect, colonelul Mariana Grama.

Cei mai bucuroși că deșeurile de pesticide au fost evacuate sunt locuitorii din zonă, spune președinta raionului Fălești, Iraida Bânzari.

„În special avem o rată foarte mare a bolilor canceroase, renale, cardiace.”

Proiectul are o valoare de 2,2 milioane de euro din care contribuția României a fost de 635 de mii de euro. 

„Este o zi importantă, o zi istorică pentru Republica Moldova pentru că astăzi cetățenii sunt cu adevărat beneficiarii acestui important proiect(...) Acesta e ultimul dintre cele 15 centre raionale, din care au fost evacuate aceste substanțe chimice periculoase, care mai bine de 50 de ani au afectat viețile oamenilor”, a constatat Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță.

 

Premierul Pavel Filip, care a participat la eveniment  a spus că succesul acestui proiect demonstrează eficiența cooperării Republicii Moldova cu NATO, inclusiv pe dimensiunea securității ecologice.

Simbolul acestui eveniment este, în primul rând, că noi suntem determinați să avem în Republica Moldova un mediu ambiant mai sănătos(...) Este simbolic pentru că și aceste pesticide reprezintă niște reminescențe  sovietice și arată determinarea noastră de a scăpa de toate aceste reminescențe.”

În cadrul proiectului, de pe teritoriul Republicii Moldova au fost evacuate aproape 1.300 tone de pesticide, adunate în 15 depozite.

Substanțele toxice sunt o moștenire din perioada sovietică, fiind folosite pe vremuri în agricultură. După destrămarea URSS și desființarea colhozurilor, pesticidele au rămas nesupravegheate pe câmpuri sau în gospodării, la îndemâna oricui, fiind cauza poluării continue a apelor și solurilor.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
4,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sat
6
Sun
3
Mon
3
Tue
3
Wed
3
Arhivă Radio Chișinău