FOTO | 25 de ani de la trecerea în neființă a interpreților Doina și Ion Aldea-Teodorovici

  • 30 Octombrie 2017 14:30
0%
00:00:00
00:00:00

Astăzi se împlinesc 25 de ani de la trecerea în neființă a interpreților Doina și Ion Aldea-Teodorovici. Artiștii au decedat în noaptea de 29 spre 30 octombrie 1992 într-un accident de mașină, în timp ce se întorceau de la București la Chișinău. Cei doi artiști basarabeni au fost comemorați astăzi în Capitală cu un recital de cântece și depuneri de flori.

Cântecele artiștilor Doina și Ion Aldea-Teodorovici au răsunat astăzi la monumentul lor din Chișinău și la mormântul regretaților interpreți. Așa i-au comemorat pe Doina și Ion, membrii asociației „Unirea-ODIP”. Tinerii au depus flori, au împărți panglici tricolore și pliante informative despre cei doi mari artiști basarabeni.  

 ”Este foarte important să-i omagiem pe Ion și Doina pentru că ei sunt semința de demnitate pe care am pierdut-o și trebuie să o regăsim. Vrem să-i popularizăm pe Doina și Ion Aldea-Teodorovici, să aducem la cunoștința tinerei generații soarta lor tragică, importanța lor în procesul de dobândirea limbii române, a tricolorului”, a declarat președintele „Unirea- ODIP”, Vlad Bilețchi.

Doina și Ion Aldea-Teodorovici rămân a fi un exemplu pentru tânăra generație.

„Ei luptat pentru patrie și au și murit pentru ea. Tinerii au ce să învețe de la ei și să încerce să facă ceva pentru patrie. Cântecul „Trei culori” îl ascult de mică, cu el am crescut”.

„Este o pierdere foarte mare pentru națiunea română. Ei au cântat întreaga viața pentru suveranitate și independență. Ei sunt personalitățile care nu s-au temut să spună adevărul”.

La mormântul Doinei și al lui Ion Aldea-Teodorovici, unde tinerii au depus flori, l-am întâlnit și pe Nicolae Josanu. Bărbatul, care spune despre sine că este un simplu cetățean, un român din Basarabia, își amintește cum plângea la concertele celor doi artiști basarabeni.

În noaptea de 29 spre 30 octombrie 1992, mașina cu care se deplasau Ion și Doina Aldea-Teodorovici din România spre Republica Moldova a intrat într-un copac în apropierea localității Coșereni, la 49 de kilometri de București. În mașină se aflau patru persoane, șoferul și însoțitorul au scăpat cu viață, în timp ce Ion și Doina, aflați pe bancheta din spate, nu au supraviețuit.

Doina și Ion Aldea-Teodorovici au participat la toate evenimentele care au marcat procesul de renaștere a românilor din Basarabia, interpretând piese care au însoțit întreaga perioadă de renaștere națională din anii ”90.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:1,54 m/s
Fri
20
Sat
18
Sun
16
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău