FOTO | 10 butoaie de 1000 de litri cu agheasmă au fost pregătite pentru slujba de Bobotează la Iași

  • 06 Ianuarie 2017 08:06
FOTO | 10 butoaie de 1000 de litri cu agheasmă au fost pregătite pentru slujba de Bobotează la Iași

10 butoaie a câte 1.000 de litri fiecare au fost așezate special pentru slujba de vineri când mii de persoane sunt așteptate la slujbă. Intrarea în Catedrala Mitropolitană va fi transformată în altar, spun preoții și asta pentru că slujba de Bobotează va fi oficiată de către Înalt Prea Sfințitul Teofan Mitropolit al Moldovei și Bucovinei chiar pe treptele bisericii.

Agheasma mare a fost sfințită prima dată joi și urmează ca un sobor de preoți să reia liturghia în fața a mii de oameni. Mitropolia Moldovei și Bucovinei a pregătit pentru vineri și 5000 de pet-uri de jumătate de litru, inscripționate deja cu sigla instituției.

Dacă tradiția spune că slujba de Bobotează ar trebui să aibă loc în preajma unei cruci de gheață, pentru al doilea an la rând, vremea nu a ținut cont de regulile bisericești, iar crucea de la Iași a fost facută din ramuri de brad. Crucea înaltă de trei metri și jumătate a fost realizată dintr-un cadru metalic și a fost umplută cu brad proaspăt.

„Și anul acesta ca în fiecare an după slujba din ajunul Bobotezei, slujba Sfântului Vasile cel Mare, a fost sfințită agheasma mare. Sunt două sfințiri ale aghesmei mari. Pentru ziua Bobotezei am pregătit și aici în curtea Centrului Mitropolitan 10 butoaie de câte 1000 de litri, în care vom sfinți mâine agheasma cea mare. Butoaiele vor fi sfințite fiecare de trei ori, așa cum este ritualul și la sfârșitul slujbei, după un cuvânt de învățătură din partea Mitropolitului credincioșii vor fi stropiți cu agheasmă. Avem și noi pregătite 5000 de sticle speciale cu eticheta Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Fiecare cu răbdare va lua și va bea, asta dacă nu a mâncat nimic și mai apoi va duce acasă această binecuvântare”, a explicat, corespondentului MEDIAFAX, Dosoftei Șcheul, Mare Eclesiarh al Catedralei Mitropolitane din Iași.

La fel ca în fiecare an, 50 de jandarmi vor fi în curtea Mitropoliei pentru a se asigura că totul se desfășoară fără incidente. Va fi din nou aranjat un culoar de acces, tocmai pentru ca cei care vor dori să ia agheasmă să nu se îmbulzească.

În Ajun de Bobotează se ține post negru, iar de vineri creștinii ortodocși gustă pe nemâncate din Agheasma Mare timp de opt zile.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
26,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:6,17 m/s
Wed
19
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Sun
17
Arhivă Radio Chișinău