FOTO | Josep Borrell: Sunt aici să transmit un mesaj clar că R. Moldova nu este singură

  • 31 Mai 2023 19:54
FOTO | Josep Borrell: Sunt aici să transmit un mesaj clar că R. Moldova nu este singură

Misiunea de parteneriat a Uniunii Europene în Republica Moldova a fost deschisă oficial miercuri, 31 mai, la Chișinău, în cadrul unei ceremonii la care a participat Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de securitate, Josep Borrell. Această misiune este o investiție a Uniunii Europene în calmul, pacea și stabilitatea Republicii Moldova și în parcursul său european, a apreciat ministrul de externe Nicu Popescu, scrie Radio Chișinău.

Suntem aici pentru a transmite un mesaj puternic de sprijin, a  declarat Josep Borrell, în mesajul său și a menționat că eforturile de destabilizare a Rep. Moldova s-au intensificat odată cu începutul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Șeful diplomației europene a mai spus că acțiunile de destabilizare reprezintă o amenințare directă la stabilitatea și securitatea frontierelor externe ale Uniunii Europene.

„Sunt aici să transmit un mesaj clar că Rep. Moldova nu este singură. Această misiune trebuie să contribuie la întărirea capacităților pe sectorul de securitate al Republicii Moldova. Această misiune va oferi un sprijin strategic și operațional pentru a vă pregăti mai bine pentru viitoarele crize”, a declarat Josep Borrell.

Înființarea misiunii are loc într-un context regional foarte complex, marcat de războiul și agresiunea Federației Ruse contra Ucrainei, dar și de politicile destabilizatoare aplicate de Moscova față de Rep. Moldova timp de 30 de ani, a spus ministrul de Externe, Nicu Popescu.

„Pe parcursul acestor ani noi, cu toții, am putut constata că aceste politici ale Federației Ruse, tentative de destabilizare și slăbire a Republicii Moldova au eșuat, pentru că țara noastră își dorește să trăiască în libertate”, transmite  Nicu Popescu.

Scopul misiunii civile, care a fost instituită oficial la 24 aprilie, la cererea autorităților din Rep. Moldova și la propunerea României, este de a spori reziliența sectorului de securitate al acestei țări în domeniul gestionării crizelor și al amenințărilor hibride.

Misiunea va avea un mandat inițial de doi ani și va fi condusă de diplomatul român Cosmin Dinescu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:98 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău