FOTO | „Iubirea” lui Igor Svernei a fost inaugurată la Muzeul Național de Artă al Moldovei

  • 12 Octombrie 2022 12:28
FOTO | „Iubirea” lui Igor Svernei a fost inaugurată la Muzeul Național de Artă al Moldovei

„Iubirea” lui Igor Svernei a fost inaugurată la Muzeul Național de Artă al Moldovei. Experți în artă, prezenți la vernisaj, au spus că Igor Svernei este printre puținii artiști din Rep. Moldova care promovează spontaneitatea discursului artistică într-o manualitate a realității concrete. Artistul expune mai des în spațiul european și spune că iubirea este singura formă de a readuce pacea printre oameni și le-o recomandă să o folosească fără măsură, transmite Radio Chișinău.

Iubirea este totul, a spus Igor Svernei la vernisajul expoziției aniversare „IUBIREA”. Cunoscători în artă prezenți la eveniment au spus că este cea mai mare expoziție a pictorului realizată în spațiul artistic din Rep. Moldova, Igor Svernei fiind mai des expus în spațiul românesc și cel din Uniunea Europeană:

„Ce poate fi mai important decât acest cuvânt, altul nu mai este. E unicul cuvânt care reprezintă universul, infinitul și tot ce ne înconjoară. Începând de la mama, familie, patrie, pământ, Tot, Dumnezeu, asta e iubire, numai că noi suntem așa un pic timizi, ne temem să rostim acest cuvânt. Dacă ar exista peste tot iubirea, cred că nu ar fi acele problem care sunt acuma în lume”, a spus  Igor Svernei.

Vice-președintele Uniunii Artiștilor Plastici, Dumitru Bolboceanu, a spus că Igor Svernei este un artist care surprinde mereu, care a experimentat tehnici și acest fapt îl face să fie inconfundabil în spațiul cultural din Rep. Moldova:

 „Cu un instrument foarte mic tratează pânze de dimensiuni foarte mare, ceea ce ia foarte mult timp. Igor Svernei este un vulcan și în același timp o apă foarte liniștită. Noi îl cunoaștem ca și caracter, lucrările lui  sunt uneori zvâcniri impulsive și totodată acea liniște pe care cei care privesc lucrările lui simt acest lucru. Dânsul a trecut ușor-ușor la pictura de șevalet, dar acest lucru nu înseamnă că el a renunțat definitiv la tapiserie, eu cred că el se va întoarce”, afirmă Dumitru Bolboceanu.

Gazda evenimentului, Tudor Zbârnea, a spus că arta lui Igor Svernei demonstrează că manualitatea este foarte importantă, cucerind printr-o spontaneitate coordonată cu grafismul. Igor Svernei are un discurs artistic concret care face referință la realitatea imediată, nominalizând câteva lucrări cu trimiteri la tragedii precum cazul de la Pădurea Domnească, războiul din Ucraina, a declarat directorul Muzeului Național de Artă al Moldovei:

 „Un exemplu este lucrarea despre tragedia războiului din Ucraina, pe care o avem în stânga noastră, și multe alte elemente pe care le leagă cu artă concretă sau care ne aduce în realitatea imediată. Așa cum este genericul acestei expoziție iubire, care înseamnă totul pe lumea aceasta, vă îndemnăm să mergeți către acest cuvânt toată viața, și să aveți parte de câte o floare de iubire”, transmite Tudor Zbârnea.

Igor Svernei, născut la 16 octombrie 1972 în satul Dondușeni, raionul Dondușeni, este membru titular al Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova, absolvent al Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău, cu o activitate de creație artistică și pedagogică în domeniul artelor plastice de peste 25 de ani.

Laureat al unor prestigioase premii la concursurile naționale și internaționale de artă contemporană, Igor Svernei a activat în calitate de lector la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, dar și în calitate de director al Colegiului Republican de Arte Plastice ”Alexandru Plămădeală”. În prezent acesta își continuă activitatea de profesor în cadrul aceleiași instituții.

Lucrările artistului se regăsesc în colecții publice din R. Moldova și România, dar și în colecții private din străinătate: Canada, China, Franța, Germania, Grecia, Israel, Italia, Olanda, România, SUA, Turcia, Ucraina ș.a.

Expoziția va fi deschisă până la 20 noiembrie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:98 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău