Fotbal | Maradona, ''abandonat în voia sorții'' de echipa medicală, conform raportului experților înaintat justiției

  • 04 Mai 2021 15:34
Fotbal | Maradona, ''abandonat în voia sorții'' de echipa medicală, conform raportului experților înaintat justiției

Raportul experților care atestă că fostul idol al fotbalului argentinian Diego Armando Maradona, decedat în luna noiembrie a anului trecut la vârsta de 60 de ani în urma unor probleme cardiace, a fost "abandonat în voia sorții" de echipa sa medicală înaintea morții a fost trimis luni justiției argentiniene, a declarat o sursă apropiată familiei, citată de AFP.

Mario Braudy, avocatul lui Diego Fernando, fiul în vârstă de 8 ani al legendei argentiniene, a confirmat informația în fața biroului procurorului general din San Isidro (Buenos Aires).

Parchetul a deschis o anchetă care caută să determine o eventuală neglijență sau imprudență în tratamentele medicale administrate fostului decar al Argentinei, decedat în urma unui stop cardiac pe 25 noiembrie 2020 la vârsta de 60 de ani, singur în reședința sa din Tigre, la nord de Buenos Aires.

Declarațiile a două din cele cinci fete ale fostului căpitan al echipei Argentinei, Gianinna (31 ani) și Jana (24 ani), care îl indică pe neurochirurgul Leopoldo Luque drept principal responsabil de deteriorarea stării de sănătate a tatălui lor, au declanșat o procedură judiciară.

O comisie medicală formată din 20 de experți, între care medici legiști care au efectuat autopsia și specialiști în diverse discipline medicale, au concluzionat într-un raport că fostul campion mondial "ar fi avut mai multe șanse de supraviețuire" dacă ar fi fost internat într-un centru de terapie adecvat și polivalent.

Maradona a fost "abandonat în voia sorții" de echipa medicală, care i-a prescris un tratament "inadecvat, deficitar și imprudent", conducând la o lentă agonie, se arată în raportul făcut public vinerea trecută.

"Semnele de pericol de moarte pe care el le prezenta au fost ignorate", mai consideră experții.

Avocatul lui Leopoldo Luque, Julio Rivas, a respins concluziile raportului, pe care îl consideră "parțial, tendențios și fără fundament științific". El a declarat că va face recurs în instanță.

Neurochirurgul Leopoldo Luque și psihiatra Agustina Cosachov au fost primii vizați de ancheta în cazul morții lui Maradona, extinsă la un psiholog și doi infirmieri (un bărbat și o femeie), prezenți alături de Maradona în ultimele zile ale vieții sale, precum și alte două persoane: coordonatorul acestor infirmieri și un medic coordonator al spitalizării la domiciliu.

Biroul procurorului general din San Isidro a deschis, la finele lunii noiembrie, o anchetă pentru a determina responsabilitățile în cazul morții lui Maradona, decedat în urma unui stop cardiac pe 25 noiembrie 2020, la vârsta de 60 de ani la reședința sa din Tigre (Buenos Aires).

Operat la începutul lunii noiembrie de un hematom la cap, campionul mondial din 1986 a decedat câteva săptămâni mai târziu din cauza "unui edem pulmonar acut secundar și o insuficiență cardiacă cronică".

Sursa: AGERPRES 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău