Fotbal: Joan Laporta, ales în funcția de președinte al clubului FC Barcelona

  • 08 Martie 2021 09:07
Fotbal: Joan Laporta, ales în funcția de președinte al clubului FC Barcelona

Joan Laporta a fost ales duminică în funcția de președinte al clubului FC Barcelona, pe care a mai ocupat-o între 2003 și 2010, informează AFP.

Laporta a primit 54,28% la sută din voturile suporterilor acționari (34.184), reușind să se impună în fața contracandidaților săi Victor Fond (29,99% - 16.679 voturi) și Toni Freixa (8,58% - 4.769 voturi).

La vot au luat parte 55.611 socios, fiind a doua participare la vot din istoria clubului catalan, după cea din 2010 (57.088 socios).

În vârstă de 58 ani, Juan Laporta îl înlocuiește în funcția de președinte pe Josep Maria Bartomeu, care a condus-o pe FC Barcelona începând din anul 2014, demisionând la finele anului trecut, în urma presiunii suporterilor acționari, din cauza dificultăților cu care se confruntă clubul pe plan financiar și sportiv.

Primul dosar arzător pe care noul președinte al Barcelonei trebuie să-l rezolve este cel al starului argentinian Lionel Messi, care îl vara trecută și-a exprimat dorința de a părăsit clubul la care și-a petrecut întreaga sa carieră. Messi urmează să devină liber de contract la finalul acestui sezon, fiind liber să negocieze cu orice alt club începând de la 1 ianuarie.

A doua mare problemă de care Joan Laporta trebuie să se ocupe este cea economică, FC Barcelona având peste un miliard de euro datorii pe termen lung, gruparea de pe Camp Nou fiind obligată să găsească 730,6 milioane de euro până la finele lunii iunie.

Noul președinte trebuie să negocieze o reeșalonare a acestor datorii și să discute, totodată, cu jucătorii pentru o eventuală diminuare a salariilor.

Întârzierea lucrărilor de renovare a stadionului Camp Nou, prevăzute ințial să înceapă în 2017, dar care abia au debutat, precum și criza sportivă cu care se confruntă Barca, care nu a mai cucerit niciun trofeu din aprilie 2019, sunt alte probleme aflate acum în sarcina lui Joan Laporta.

În timpul primului său mandat, FC Barcelona a cucerit în total 12 titluri, între care două trofee ale Ligii Campionilor (2006, 2009), o Supercupă a Europei și un titlu de campioană mondială a cluburilor, patru titluri de campioană națională, o Cupă și trei Supercupe ale Spaniei,

La începutul acestei luni, fostul președinte Josep Maria Bartomeu a fost reținut și apoi pus în libertate provizorie, în cadrul anchetei legate de dosarul "Barcagate', împreună cu fostul său consilier Jaume Masferrer. Afacerea "Barcagate" a izbucnit în urmă cu un an după o anchetă a postului spaniol de radio Cadena Ser în legătură cu o presupusă campanie de calomnii împotriva unor figuri ale Barcei (ca vedeta Lionel Messi sau fundașul Gerard Pique) pe rețelele de socializare, campanie orchestrată de o firmă care lucra pentru club.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:91 %
Vint:4,12 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău