Fotbal | Asociația federațiilor statelor nordice, împotriva Mondialului la 2 ani

  • 15 Octombrie 2021 19:57
Fotbal | Asociația federațiilor statelor nordice, împotriva Mondialului la 2 ani

Asociația Federațiilor de fotbal din statele nordice s-a alăturat criticilor propunerii lansate de FIFA, privind disputarea CM din 2 în 2 ani, sugerând că dacă se va insista pe o astfel de formulă acestea ar putea părăsi FIFA, scrie DPA, citat de Agerpres.

Federațiile din Danemarca, Suedia, Norvegia, Finlanda, Islanda și Insulele Feroe au apreciat vineri că propunerea FIFA ar dăuna atât competițiilor europene masculine cât și feminine, considerând că se încarcă suplimentar volumul de muncă al fotbaliștilor.

''Propunerea FIFA ar da peste cap toate proiectele de dezvoltare privind fotbalul european, feminin și masculin. Suntem nemulțumiți că FIFA nu ascultă niciun fel de obiecție și forțează lucrurile în acest sens. În cel mai rău caz, în ultimă instanță, nu putem exclude posibilitatea ca unele federații care resping categoric ideea să părăsească FIFA'', a spus președintele Federației daneze, Jesper Moeller.

Dezbaterile în jurul calendarului internațional și a unei Cupe Mondiale la fiecare doi ani au fost relansate în ultimele săptămâni de fostul antrenor Arsene Wenger, director de dezvoltare în cadrul FIFA. Forul internațional preconizează o competiție a echipelor naționale în fiecare an, alternând Cupa Mondială și competiții continentale, concentrând de asemenea calificările doar în luna octombrie sau în octombrie și martie.

Un raport complet urmează să fie publicat de FIFA în luna noiembrie, înaintea unei reuniuni globale prevăzute pentru finalul de an.

Wenger a apărat ideea unei Cupe Mondiale bienale, în pofida criticilor acerbe din Europa și a insistat că își asumă acest pariu pentru a face fotbalul mai bun.

Fostul antrenor al lui Arsenal declara că de modificările propuse începând cu 2025, organizarea Cupei Mondiale din doi în doi ani și diminuarea ferestrelor internaționale, vor beneficia toate părțile implicate în fotbal.

La propunerea Federației de fotbal din Arabia Saudită, FIFA a aprobat un studiu de fezabilitate pe care Arsene Wenger l-a prezentat recent, care include disputarea unei Cupe Mondiale bienale din 2026, în locul uneia din patru în patru ani, competiții continentale în anii impari, cu una sau două ferestre internaționale pe an în loc de cinci în prezent și diminuarea numărului de meciuri pentru jucători.

UEFA, care girează campionatele europene în care evoluează majoritatea jucătorilor de top, a devenit cel mai mare adversar al propunerii și președintele Aleksandr Ceferin a amenințat chiar cu un boicot. UEFA a cerut o întâlnire cu FIFA și președintele Gianni Infantino, care pare pregătit să discute cu toți membrii forului internațional.

''Cred că dacă vom continua așa ne vom lovi de un zid'', declara Wenger, care evoca ''haosul'' și ''congestia'' jocului. ''Nu este vorba de mine, este vorba de propunerea de a face fotbalul mai bun cu siguranță, mult mai simplu și mai semnificativ lumea întreagă. Nu este vorba de un orgoliu. Mi s-a cerut să modelez calendarul internațional de mâine și voi consulta pe toată lumea. Absolut dăunător jucătorilor sunt călătoriile repetate și problemele provocate de diferențele de fus orar. Dacă reducem perioada de calificare, cred că cluburile vor avea de câștigat, jucătorii ar avea de câștigat. Acest concept, o Cupă Mondială la fiecare doi ani, are sens doar dacă vezi întreaga propunere și dacă se reașează calificările'', sublinia fostul antrenor francez.

Wenger respingea aprecierile conform cărora creșterea frecvenței de disputare va devaloriza Cupa Mondială și că Mondialul feminin va avea de suferit dacă se va juca în același an cu evenimentul masculin.

''Cupa Mondială este un eveniment așa de uriaș încât nu cred că își va diminua prestigiul. Vrei să fii cel mai bun din lume și vrei să fii cel mai bun din lume în fiecare an'', spunea Wenger.

FIFA a indicat că fanii fotbalului ar agrea ideea disputării Cupei Mondiale din doi în doi ani și a efectuat un sondaj în rândul fanilor.

Nu mai puțin 15.000 de respondenți din 23.000, provenind din 23 de țări din întreaga lume, s-au pronunțat favorabil unei astfel de idei pe platforma de votare online YouGov.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
3,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,6 m/s
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Sat
7
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău