Fostul vicepreședinte al PL, Valeriu Munteanu, a devenit lider al unui nou partid, contestat însă

  • 21 Iulie 2019 12:29
Fostul vicepreședinte al PL, Valeriu Munteanu, a devenit lider al unui nou partid, contestat însă

Fostul vicepreședinte al Partidului Liberal, Valeriu Munteanu, a fost ales astăzi în funcția de președinte al Uniunii Salvați Basarabia (USB), creat în baza Mișcării Acțiunea Europeană, formațiune care anterior a decis autodizolvarea, dar care continuă să existe.

USB este o formațiune care optează pentru unirea Republicii Moldova cu România, afirmă membrii unui congres al formațiunii, convicat duminică.

În discursul său, Valeriu Munteanu a declarat că aceasta este singura soluție pentru Republica Moldova și a criticat actuala stare de lucruri, inclusiv noua coaliție de guvernare PSRM-Blocul ACUM.

Decizia de creare a USB a fost luată la un congres extraordinar al Mișcării Acțiunea Europeană (MAE), formațiune creată în 2006, care în 2011, fiind condusă de actualul director general al ANRE, Veaceslav Untilă, s-a autodizolvat și a fuzionat cu PL.

Totuși, MAE continuă să fie înregistrată ca formațiune politică, figurând și în lista partidelor care puteau participa la alegerile parlamentare din 24 februarie.

Zilele trecute PL a difuzat un comentariu în care punea la îndoială legalitatea Congresului MAE.

„MAE și-a pierdut statutul juridic de partid politic și trebuia să fie radiat din Registrul de stat al persoanelor juridice, competență ce îi revenea Ministerului Justiției. Faptul că n-a fost radiat și că în ziua de astăzi apare în lista partidelor înregistrate sau fie că cineva ar deține ștampila partidului nu înseamnă că există MAE-ul”, conform liberalilor.

Valeriu Munteanu (38 de ani) a fost vicepreședinte al PL și candidat al acestei formațiuni pentru funcția de primar al municipiului Chișinău la alegerile locale noi din 2018.

A fost deputat în câteva legislaturi pe listele PL, în perioada 30 iulie 2015- 29 mai 2017 a deținut funcția de ministru al Mediului, din care a demisionat odată cu trecerea Partidului Liberal în opoziție. La sfârșitul anului 2018 a părăsit PL și a candidat la alegerile parlamentare pe circumscripția uninominală Orhei din partea Blocului ACUM, pe care ulterior l-a criticat inclusiv pentru coaliția cu PSRM.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
16,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău