Fostul prim-ministru al RSSM: ”Basarabenii au exact ce și-au dorit, acesta este diagnosticul”

  • 27 August 2015 16:24
Fostul prim-ministru al RSSM: ”Basarabenii au exact ce și-au dorit, acesta este diagnosticul”

Fostul prim-ministru al RSSM, în perioada 1990-1991, Mircea Druc, cunoscut promotor al unirii Republicii Moldova cu România, afirmă într-un interviu pentru Radio Chișinău că aceasta este unica soluție de ieșire din criza socială, economică și politică prin care trece Chișinăul.Mircea Druc: Categoric! Atunci am fi avut pensiile ca în România, am fi avut o diminuare…

Fostul prim-ministru al RSSM, în perioada 1990-1991, Mircea Druc, cunoscut promotor al unirii Republicii Moldova cu România, afirmă într-un interviu pentru Radio Chișinău că aceasta este unica soluție de ieșire din criza socială, economică și politică prin care trece Chișinăul.

Mircea Druc: Categoric! Atunci am fi avut pensiile ca în România, am fi avut o diminuare și o extirpare a corupției ca în România, am fi avut infrastructură ca în România, am fi fost membri ai Uniunii Europene, membri NATO și am fi avut siguranță și socială și geostrategică. Și am fi avut standardele de viață și demnitatea identitară pe care o au cetățenii români. Acum 25 de ani eu am spus: dacă nu vreți să vă uniți cu România, mergeți cu ”căruța” balticilor, urmați vectorul celor trei republici baltice. Când mă întreabă cineva de basarabeni, le zic: Da, domnule, asta este, unirea este ceva nou care îi sperie. Deci, stați 25 de ani la ”poarta noului”!

Eu am vorbit despre integrare europeană în 1990, în iulie. Primul meu interviu în calitate de prim-ministru a fost în iulie 1990. Și am vorbit despre integrarea europeană și drumul balticilor. Dacă n-ați vrut să vă uniți, atunci Chișinău a trebuit să facă exact ce au făcut Tallin, Riga și Vilnius. Dacă ați vrut să pretindeți să vă iubească cineva, să vă admire cineva, să vă accepte, trebuia să fiți în rând cu Tallin, Riga și Vilnius. Dacă nu, atunci degeaba vorbim.

Dacă aș fi fost născut în stânga Nistrului, ca marele Doga, nu mi-ași fi dorit să fiu cetățean al ”republicii moldovenești nistrene”, la fel cum nu doresc să fiu cetățean al celor 6 județe și nu doresc să fiu cetățean al unei republici găgăuze din 21 de sate. E puțin pentru mine!

Credeți că cetățenii sunt de vină, pentru că nu au știut să aleagă corect?

Mircea Druc:  Ce să le faci, dacă le spun de o sută de ori! E chiar atât de greu să votezi, să știi ce vrei și să alegi ce vrei? Nu, dumneata vrei și încolo și încoace. Și la două vaci să sugi, și pe unul să amăgești, și pe altul. Norodul, poporul îi are pe acei politicieni pe care îi merită. Ce votați, aceea aveți.

Deci, populația nu e suficient de hotărâtă?

Mircea Druc: Cum să alegi ceva, dacă nu știi ce vrei? Acest popor vrea și bani europeni, vrea și Asia. Care Asia? Ce să le faci celor 3 milioane de cetățeni dacă ei de 25 de ani nu știu să aleagă? Cine e de vină? Extratereștrii? Bucureștiul? Moscova? Kievul? Basarabenii au exact ce și-au dorit, acesta este diagnosticul.

Dacă vreți cu Moscova, votați-l pe acest pro-moscovit, Dodon. Dacă nu vreți cu Moscova, atunci votați pro-european, dar votați odată! De ce nu ați ieșit la referendum să alegeți un președinte de tot poporul? Și atunci ați fi avut încă un pol de putere - președinția. Poate se nimerea un  om de treabă.

Ei se joacă de-a țara! Au 6 județe , au guverne, au stat, Moldova - țară de minune. La Tiraspol Nina Ștanschi se joacă de-a țara. Pentru mine și România e mică. Nu pot fără Mămăliga, fără Cernăuți, fără  Cetatea Albă nu există stat.

Credeți că mai e posibilă unirea în condițiile actuale?

Mircea Druc: A fost și este posibilă. Și, mai mult decât atât, este unica soluție de ieșire din impas. Nu aveți altă soluție, altfel mai plutiți în derivă încă 25 de ani. Sau așteptați catastrofa din Ucraina? Mai stați până la sfârșitul anului, să se prăbușească leul.

Toată tagma ceea nefericită de agrarieni, de parlamentari din `90, îmi spunea că nu vrea unirea cu România, că ei sunt bogați, că ei o să facă Elveția din Republica Moldova. Ați făcut Elveția? Păi, dacă ați făcut, foarte bine! Atunci să trăiți fericiți!

AUDIO:
Interviu cu Mircea Druc.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
17,18
Câțiva nori
Umiditate:79 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău