Fostul președinte ucrainean: Ceea ce se întâmplă în Ucraina e ocupație rusească
-
20 Noiembrie 2014 19:23
Fostul președinte ucrainean, Viktor Iușcenko, a afirmat, joi, că ceea ce se întâmplă în Ucraina nu trebuie caracterizat ca fiind război civil, ci ocupație rusească, transmite Agerpres.
'Conflictul care are loc în estul Ucrainei nu este un conflict intern. (...) Nu am avut niciodată un război civil. Nu există motive astăzi care să forțeze ucraineni dintr-o parte a țări de a se lupta cu ucraineni dintr-o altă parte a țării. Există un cuvânt care să descrie ceea ce se întâmplă în Ucraina și acesta este 'război'. Este vorba de ocupația rusă a Ucrainei', a declarat Iușcenko la conferința de la Palatul Parlamentului dedicată sărbătoririi a 25 de ani de la căderea comunismului.
El a avertizat asupra așa-ziselor convoaie umanitare pe care Rusia le trimite, afirmând că acestea transportă, în cele mai multe cazuri, material militar.
'În fiecare zi așa-zise convoaie umanitare vin în Ucraina. (...) Feriți-vă de acele așa zise convoaie umanitare pentru că ele transportă în cea mai mare parte arme, combustibili pentru tancuri și vehicule blindate', a arătat fostul lider ucrainean.
În opinia sa, în formatul de negociere de la Minsk nu sunt șanse de a se găsi o soluție la conflictul din Ucraina.
'Avem așa-zisul format de la Minsk unde avem teroriști care reprezintă acele organizații teroriste și care stau la masă - desigur, ei sunt niște marionete manipulate de Moscova - și avem și partea ucraineană. La ce ne putem aștepta, ce fel de descoperire politică și diplomatică așteptăm din acest format de negocieri? Cred că e o mare întrebare pentru Europa liberă, democratică și iubitoare de pace. Avem nevoie de un plan care să arate cum urmărește Europa să rezolve această situație de conflict impusă de Moscova', a susținut Iușcenko.
El a afirmat că există încă lideri în Europa care sunt interesați să reînvie 'imperiul răului', anume fosta Uniune Sovietică.
'Dacă ne uităm la harta politică a Europei, astăzi, de la Munții Urali până la Lisabona vedem o linie de diviziune care merge de la Marea Baltică la Marea Neagră. Aceasta este o graniță între două lumi diferite care coexistă pe harta Europei: pe partea stângă vedem Europa iubitoare de libertate, prosperă și democratică, iar pe cealaltă parte vedem Europa medievală, cu regimuri autoritare, dictaturi', a adăugat fostul președinte al Ucrainei.