Fostul președinte sud-coreean Lee Myung-bak, condamnat definitiv la 17 ani de închisoare

  • 29 Octombrie 2020 10:08
Fostul președinte sud-coreean Lee Myung-bak, condamnat definitiv la 17 ani de închisoare

Curtea Supremă sud-coreeană, cea mai înaltă instanță juridică a țării, a confirmat joi condamnarea pentru corupție la 17 ani de închisoare a fostului președinte Lee Myung-bak, 78 de ani, informează AFP și dpa, preluat de Agerpres.

Liderul conservator, care s-a aflat la putere din 2008 până în 2013, a fost eliberat pe cauțiune în așteptarea acestei decizii și nu a fost prezent la Curtea Supremă în momentul anunțării sentinței. Mass-media sud-coreene informează că poliția s-a deplasat la domiciliul său pentru a-l duce la închisoare.

Lee, care nu mai poate înainta niciun recurs, riscă să-și sfârșească zilele în spatele gratiilor, exceptând cazul în care ar beneficia de o grațiere prezidențială.

În Coreea de Sud, șefii de stat ajung adesea la închisoare odată retrași de la putere, de multe ori în urma unei alternanțe politice. Astfel, patru foști președinți încă în viață au fost cu toții condamnați.

Lee fusese declarat vinovat de corupție în 2018 de un tribunal al districtului central Seul, care îl condamnase la 15 ani de închisoare și la plata unei amenzi de 13 miliarde de won (10 milioane de euro). În februarie, pedeapsa lui a fost majorată în apel la 17 ani de închisoare, însă el a rămas în libertate în așteptarea verdictului Curții Supreme.

Joi, Curtea Supremă a confirmat condamnarea lui, estimând că fostul președinte a deturnat 25,2 miliarde de won și a primit mită în valoare de 9,4 miliarde de won.

Park Geun-hye, președinta care i-a succedat lui Lee și care a fost destituită în 2017 în urma unui răsunător scandal de corupție, ispășește în prezent o pedeapsă de 20 de ani de închisoare.

Predecesorul lui Lee, liberalul Roh Moo-hyun s-a sinucis în 2009 după ce a fost interogat în legătură cu suspiciuni de corupție ce implicau familia sa, în cadrul unei anchete desfășurate în timpul președinției lui Lee. Roh era mentorul actualului președinte sud-coreean Moon Jae-in. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău