Fostul președinte Petro Poroșenko a fost ales la conducerea partidului său înainte de alegerile legislative

  • 31 Mai 2019 19:57
Fostul președinte Petro Poroșenko a fost ales la conducerea partidului său înainte de alegerile legislative

Fostul președinte ucrainean Petro Poroșenko a fost ales vineri la conducerea partidului său, care recent și-a schimbat denumirea după înfrângerea usturătoare a acestuia la alegerile prezidențiale și cu două luni înainte de alegeri legislative cruciale, informează AFP.

"Sunt foarte recunoscător pentru alegerea mea în fruntea partidului Solidaritatea europeană", a declarat Poroșenko (53 de ani), în fața acestei formațiuni reunite în congres.

De orientare prooccidentală, partidul fostului președinte riscă o nouă dezamăgire în alegerile legislative anticipate, convocate pentru 21 iulie de noul șef al statului, Volodimir Zelenski, conform observatorilor.

Potrivit ultimelor sondaje, partidul lui Poroșenko este creditat cu doar 8,8 % din intențiile de vot, clasându-se pe locul al treilea în preferințele alegătorilor.

Săptămâna trecută, formațiune politică, denumită până atunci Blocul Petro Poroșenko "Solidaritate", a decis să retragă orice referire la fostul președinte în denumirea sa.

Venit la putere în 2014, după mișcarea de contestare populară prooccidentală la Kiev, Poroșenko este acuzat de detractorii săi că ar fi făcut prea puțin pentru ameliorarea nivelului de trai al populației și împotriva corupției omniprezente.

Noul președinte, Volodimir Zelenski, un actor de comedie în vârstă de 41 de ani, un novice în politică, a fost ales cu peste 73% din sufragii. El a fost învestit în funcție săptămâna trecută.

Una din primele sale decizii a fost dizolvarea parlamentului și convocarea alegerilor legislative anticipate, sperând astfel să capitalizeze victoria zdrobitoare în alegerile prezidențiale și să-și îndeplinească promisiunea de a "sparge sistemul" și de a înlocui vechile elite, denunțate ca ineficiente și corupte.

Partidul său, "Servitorul poporului", cvasi-inexistent cu puțin timp în urmă, este creditat cu 44% din intențiile de vot la alegerile legislative anticipate din 21 iulie.

Partidul prorus "Platforma de opoziție" este al doilea în sondaje cu peste 10% din intențiile de vot, depășind formațiunea lui Poroșenko.

sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău