Fostul președinte Nicolas Sarkozy, suspectat că a făcut trafic de influență în favoarea unor oligarhi ruși

  • 15 Ianuarie 2021 19:29
Fostul președinte Nicolas Sarkozy, suspectat că a făcut trafic de influență în favoarea unor oligarhi ruși

Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy, judecat deja pentru corupție și trafic de influență pentru că și-ar fi finanțat campania electorală cu bani de la fostul dictator libian Muammar Gaddafi, este vizat acum de o nouă anchetă pentru trafic de influență, dar de data aceasta pentru presupusele sale legături cu niște oligarhi ruși, scrie Digi24.ro

Parchetul Național Financiar (PNF) din Franța a confirmat pentru AFP că a deschis o anchetă preliminară pentru trafic de influență vizând activități de consiliere în Rusia ale fostului președinte Nicolas Sarkozy. Procurorii au în vedere și o eventuală acuzație de spălare de bani în scop infracțional, scrie Agerpres.

Procurorii nu au precizat când au deschis această nouă anchetă, însă potrivit Mediapart, justiția anticorupție a început cercetările din vara anului 2020, în urma unei sesizări a serviciului de informații financiare Tracfin, care se întreba care sunt motivele pentru care Sarkozy este plătit de o societate de asigurări rusă, Reso Garantia, controlată de doi miliardari ruși, Serghei și Nikolai Sarkisov.

 

Cu ce se ocupă societatea Reso Garantia și câți bani a luat Sarkozy

„Justiția încearcă să verifice dacă fostul șef de stat a acționat numai în calitate de consultant, ceea ce ar fi perfect legal, sau a desfășurat activități de lobby, cu potențial infracțional, în numele oligarhilor ruși”, a scris site-ul de știri.

Contractul, în valoare de 3 milioane de euro, este încheiat în 2019 și este valabil pe mai mulți ani. Nicolas Sarkozy ar fi primit deja o plată de 500.000 de euro în baza acestui contract, la începutul lui 2020, conform Mediapart.

Reso Garantia, fondată în 1991, este una din principalele societăți de asigurare din Rusia, specializată în primul rând pe asigurări auto, cu peste 34.000 de agenți în țară și 11 milioane de clienți.

În 2007, asiguratorul francez AXA a încheiat un acord cu acționarii de la Reso Garantia pentru achiziționarea unei participații de 36,7% în această societate, pentru circa 810 milioane de euro.

Potrivit Mediapart, AXA este un important client al cabinetului de avocatură Realyze, co-fondat în 1987 de Nicolas Sarkozy.

Contactați de AGP, responsabili din anturajul fostului șef al statului și avocatul său Thierry Herzog nu au dorit să comenteze aceste informații.

Sursa:Digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău