Fostul președinte georgian Mihail Saakașvili pune condiții pentru a renunța la greva foamei

  • 11 Noiembrie 2021 18:49
Fostul președinte georgian Mihail Saakașvili pune condiții pentru a renunța la greva foamei

Fostul președinte georgian încarcerat Mihail Saakașvili a anunțat joi că va accepta să renunțe la greva foamei, care durează de peste cinci săptămâni, dacă este transferat într-un spital civil, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Președinte prooccidental între 2004 și 2013 și considerat acum șeful opoziției, Saakașvili, în vârstă de 53 de ani, s-a întors la 1 octombrie în Georgia după un exil de opt ani. Imediat arestat, el a fost încarcerat în baza unei condamnări pentru "abuz de putere", pe care o consideră pur politică.

Saakașvili, care se află de 42 de zile în greva foamei pentru a protesta împotriva încarcerării, a fost transferat luni într-un spital-închisoare, serviciile penitenciare explicând că au acționat pentru a evita "agravarea stării sale de sănătate".

În aceeași zi, fostul președinte georgian a afirmat că se teme pentru viața sa și a dat asigurări că este maltratat fizic de gardieni.

Joi, Mihail Saakașvili a anunțat că a luat "decizia de a pune capăt grevei foamei cu condiția" de a fi transferat într-o "clinică high-tech" civilă pentru a se restabili.

"Odată ce o astfel de decizie va fi luată, voi înceta imediat greva foamei", a dat asigurări Mihail Saakașvili într-o scrisoare făcută publică de avocatul său, Nika Gvaramia.

Saakașvili a explicat că a "ținut cont de recomandarea Curții Europene pentru Drepturile Omului (CEDO), cu sediul la Strasbourg, și a partenerilor occidentali".

Miercuri, CEDO a făcut apel la Saakașvili să renunțe la greva foamei și a îndemnat autoritățile georgiene "să-i acorde asistența medicală necesară".

Susținătorii săi cer de săptămâni eliberarea sa sau cel puțin spitalizarea într-o unitate civilă, și nu într-un spital penitenciar.

Cunoscut pentru faptul că a luptat eficient împotriva corupției, dar și foarte criticat pentru că a provocat o intervenție militară rusă în 2008, Mihail Saakașvili a părăsit Georgia în 2013.

El a revenit la 1 octombrie, cu doar o zi înainte de alegerile municipale câștigate de partidul la putere, 'Visul georgian', și calificate drept frauduloase de către opoziție, care are în prim plan Mișcarea Națională Unită a lui Saakașvili.

Încarcerarea sa a agravat și mai mult criza politică în Georgia, care a început cu alegerile legislative de anul trecut, câștigate la limită de 'Visul georgian' și considerate fraudate de opoziție.

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău