Fostul președinte georgian Mihail Saakașvili, aflat în închisoare, suferă de tulburări neurologice severe din cauza torturii

  • 19 Decembrie 2021 10:25
Fostul președinte georgian Mihail Saakașvili, aflat în închisoare, suferă de tulburări neurologice severe din cauza torturii

Fostul președinte al Georgiei, Mihail Saakașvili, aflat în închisoare, suferă de tulburări neurologice severe rezultate din tortură și alte rele tratamente aplicate în detenție și care necesită tratament adecvat, a declarat sâmbătă un consiliu independent de medici, informează AFP.

Arestat pe 1 octombrie la întoarcerea după opt ani de exil în Ucraina, Saakașvili a refuzat să mănânce timp de 50 de zile în semn de protest față de condamnarea sa pentru un presupus abuz de putere, acuzație pe care a contestat-o, scrie DIGI24.

În vârstă de 53 de ani, acest reformator pro-occidental aflat la conducerea țării în perioada 2004 - 2013 a reînceput să mănânce după ce a fost transferat pe 20 noiembrie la un spital militar din Gori, în urma îngrijorărilor exprimate de medici.

El a dezvoltat o serie de afecțiuni neurologice care sunt „rezultatul torturii, relelor tratamente, tratamentului medical inadecvat și grevei prelungite a foamei”, a conchis grupul de medici care l-a examinat în detenție.

Conform comunicatului lor de presă, au fost diagnosticate în special encefalopatia Wernicke, potențial fatală și o tulburare de stres post-traumatic, transmite Agerpres.

Unul dintre medici, psihiatra Mariam Jichkariani, a declarat pentru AFP că starea sa, „care rezultă din torturile psihologice suferite în închisoare, ar putea duce la invaliditate dacă nu primește tratament medical adecvat”.

La sfârșitul lunii noiembrie, când s-a prezentat în fața unei instanțe din Tbilisi, Saakașvili însuși a denunțat torturile psihologice suferite în detenție, printre altele privarea de somn și amenințările. „Toată lumea știe că nu ar trebui să fiu în închisoare pentru că toate acuzațiile împotriva mea sunt false și motivate politic”, a declarat Mihail Saakașvili, cu fața palidă.

„Am fost torturat, am fost tratat inuman, bătut și umilit” în detenție, a spus el.

În perioada în care s-a aflat în greva foamei a slăbit aproximativ 20 de kilograme.

Amnesty International consideră că tratamentul aplicat fostului președinte ține „nu doar de o justiție selectivă, ci de o răzbunare politică, după toate aparențele”.

Arestarea acestei personalități proeminente a opoziției georgiene a exacerbat criza politică rezultată în urma alegerilor legislative de anul trecut, un scrutin fraudat, conform opoziției, și a declanșat, de asemenea, cele mai mari proteste antiguvernamentale din ultimii zece ani.

Apărătorii drepturilor omului acuză guvernul georgian că folosește acuzații penale pentru a pedepsi pe opozanți politici și mass-media cu abordare critică.

Premierul Irakli Garibașvili a stârnit recent controverse când a afirmat că guvernul nu a avut de ales decât să îl aresteze pe Saakașvili pentru că acesta a refuzat să renunțe la viața politică.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
-2,82
Cer acoperit de nori
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Wed
1
Thu
3
Fri
0
Sat
-0
Sun
-3
Arhivă Radio Chișinău