Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy, condamnat la un an de închisoare din care șase luni cu suspendare într-un dosar de corupție

  • 14 Februarie 15:53
Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy, condamnat la un an de închisoare din care șase luni cu suspendare într-un dosar de corupție

Miercuri, Curtea de Apel din Paris l-a condamnat pe Nicolas Sarkozy la un an de închisoare, din care șase luni cu suspendare, în afacerea „Bygmalion” privind cheltuielile excesive efectuate în timpul campaniei sale prezidențiale pierdute din 2012, scrie G4Media.

În septembrie 2021, Tribunalul penal din Paris îl găsise vinovat pe fostul șef de stat (2007-2012) de faptul că a depășit cu mult limita legală de cheltuieli și l-a condamnat la un an de închisoare pentru finanțare ilegală a campaniei electorale.

El a fost condamnat la o pedeapsă de un an de închisoare, din care jumătate cu suspendare, care poate fi executată prin mijloace alternative, cum ar fi purtarea unei brățări electronice fără a merge la închisoare.

Sarkozy, care a fost președinte din 2007 până în 2012, a rămas o figură influentă în rândul dreptei din Franța și se află în relații de prietenie cu președintele Emmanuel Macron.

El a negat întotdeauna acuzațiile potrivit cărora partidul său Les Republicains, cunoscut pe atunci sub numele de UMP, ar fi colaborat cu o firmă de relații publice numită Bygmalion pentru a ascunde adevăratul cost al campaniei sale – marcată de evenimente-spectacol fastuoase, inedite până atunci în politica franceză.

În timpul unei audieri, Sarkozy a dat vina pe unii membri ai echipei sale de campanie: „Nu am ales niciun furnizor, nu am semnat nicio ofertă, nicio factură”, a declarat el în fața instanței.

Franța stabilește limite stricte în ceea ce privește cheltuielile de campanie. Procurorii susțin că firma a facturat UMP și nu campania. Ei spun că Sarkozy a cheltuit 42,8 milioane de euro pentru campania din 2012, aproape dublu față de suma permisă.

Alte treisprezece persoane au fost, de asemenea, condamnate la pedepse cu închisoarea de până la trei ani și jumătate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău