Fostul președinte francez François Hollande pune în discuție apartenența Turciei la NATO

  • 28 Octombrie 2020 14:33
Fostul președinte francez François Hollande pune în discuție apartenența Turciei la NATO

Problema prezenței Turciei în interiorul NATO ''trebuie să fie ridicată cu aliații noștri'' din cauza ''comportamentelor agresive (ale Ankarei) față de țările aliate'', a declarat miercuri fostul președinte francez François Hollande (2012-2017), informează AFP, preluat de Agerpres.

Ce caută ''Franța și Turcia în aceeași alianță?'', s-a întrebat la postul de radio France Info predecesorul lui Emmanuel Macron, amintind că Turcia este ''un aliat'' al Franței în virtutea prezenței sale în cadrul NATO.

''Este vorba de politici agresive ale Turciei față de țări aliate și care încurajează conflicte armate la porțile Europei'', a estimat fostul șef al statului francez. ''Această chestiune nu poate fi ocolită'' întrucât, ca urmare a sprijinului american, ''noi ar trebui să acceptăm un aliat cu astfel de comportamente'', a adăugat el.

''Astăzi Turcia are în Siria un comportament care nu este acceptabil, provocând conflicte ce pot încuraja reapariția organizațiilor teroriste'', a explicat François Hollande, care a mai menționat rolul Turciei în conflictul dintre Armenia și Azerbaidjan și ''comportamentul'' ei în Libia.

În opinia sa, ''comportamentele agresive ale Turciei ridică problema prezenței sale în Alianța atlantică''.

Luni, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a făcut apel la conaționalii lui să boicoteze produsele franceze, la câteva zile după ce Franța și-a rechemat ambasadorul de la Ankara. Anterior, Erdogan pusese sub semnul întrebării ''sănătatea mintală'' a omologului său francez, Emmanuel Macron.

Șeful statului turc a reacționat agresiv după ce săptămânalul satiric francez Charlie Hebdo a decis să publice din nou caricaturile cu profetul Mahomed care i-au înfuriat pe musulmani în urmă cu un deceniu. Reprezentările profetului sunt considerate tabu în islam și imaginile din Charlie Hebdo sunt în mod special provocatoare, unele legând islamul de terorism.

Erdogan l-a acuzat pe președintele francez Emmanuel Macron că a permis răspândirea islamofobiei prin faptul că nu a interzis imaginile. Macron a răspuns apărând dreptul de liberă exprimare, cel mai recent la înmormântarea lui Samuel Paty, profesorul decapitat în Franța după ce a prezentat la clasă, la o oră privind libertatea de expresie, câteva dintre caricaturile din Charlie Hebdo.

Charlie Hebdo a publicat inițial caricaturi cu profetul Mahomed în 2006 - la fel ca alte ziare sau reviste europene - pentru a apăra libertatea presei după ce publicarea lor de un cotidian danez a provocat furie în rândul musulmanilor. În 2015, săptămânalul francez a fost victima unui atentat jihadist soldat cu 12 morți, printre care jurnaliști și caricaturiști.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
1
Ninsoare ușoară
Umiditate:75 %
Vint:5,66 m/s
Thu
-0
Fri
-1
Sat
-0
Sun
-3
Mon
-5

Curs oficial BNM 27 Ianuarie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.0973 -0.1269
USD 17.3833 -0.0736
RON 4.3276 -0.0264
UAH 0.6175 -0.0027
RUB 0.2312 -0.0007
Arhivă Radio Chișinău