Fostul președinte al raionului Ialoveni, reținut de CNA

  • 01 Martie 2016 10:46
Fostul președinte al raionului Ialoveni, reținut de CNA

Fostul președinte al raionului Ialoveni, care a fost anunțat în căutare internațională, s-a predat organelor de anchetă.

Acesta este reținut în izolatorul Centrului Național Anticorupție, iar Judecătoria Buiucani urmează să decidă asupra măsurii de arestare a acestuia. Fostul președinte de raion este bănuit de estorcarea sumei de 180 de mii de euro de la administratorul unei companii autohtone, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al CNA instanța de judecată va decide arestarea preventivă a acestuia pe un termen de 30 de zile. În luna octombrie a anului trecut, procurorii anticorupție și ofițerii CNA au făcut percheziții la domiciliul fostului președinte al Consiliului raional Ialoveni. Ex-președintele Consiliului nu a fost de găsit la fața locului, ulterior a fost anunțat în urmărire generală.

Potrivit denunțătorului, funcționarul ar fi pretins suma de 180 de mii de euro ca să favorizeze desemnarea firmei acestuia câștigătoare a licitației publice pentru construcția unui Centru de simpozioane a mediului de afaceri european în satul Ruseștii Noi din Ialoveni.

În procesul de urmărire penală, s-a constatat că ex-președintele Consiliului a fost ales manager al proiectului și, uzând de funcția sa, ar fi reușit să convingă membrii grupului de evaluare a ofertelor să desemneze firma în cauză învingătoare a licitației. Pentru acest serviciu, funcționarul ar fi primit 25 de mii de euro, restul sumei urmând să o obțină după finalizarea lucrărilor.

Anchetatorii au mai stabilit că, în aceeași perioadă, fostul șef al Consiliului ar fi exercitat presiuni asupra administratorului companiei câștigătoare, determinându-l să deschidă un cont peste hotare pe care să transfere 10 milioane de lei ca, ulterior, să intre în posesia banilor. Și asta pentru că conturile firmei ar fi fost sechestrate de organele de drept din Republica Moldova pentru depistarea unor nereguli în activitatea acesteia, se spune în comunicat.

Dacă va fi găsit vinovat, bărbatul riscă până la 15 ani de închisoare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:2,57 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău