Fostul președinte afgan Ashraf Ghani își apără decizia de a pleca precipitat din țară

  • 30 Decembrie 2021 15:52
Fostul președinte afgan Ashraf Ghani își apără decizia de a pleca precipitat din țară

Fostul președinte al Afganistanului Ashraf Ghani și-a apărat joi decizia de a pleca din țară cu avionul la jumătatea lui august, când talibanii s-au apropiat de Kabul, relatează dpa, potrivit Agerpres.

El a declarat pentru BBC că zborul cu care a plecat din țară nu a fost unul planificat și că a luat decizia pentru a evita vărsarea de sânge în oraș.

"În dimineața acelei zile, nu aveam nici cea mai mică idee că după-amiază târziu voi pleca", a spus fostul președinte afgan.

Ashraf Ghani susține că Hamdullah Mohib, consilierul său de securitate națională, era "pur și simplu îngrozit" și i-a acordat "nu mai mult de două minute" pentru a decide ce vrea să facă. "Numai când am decolat a devenit clar că plecăm. Așa că a fost cu adevărat brusc", a mărturisit el.

Alte planuri de a pleca la Khost sau Jalalabad au fost abandonate, după ce președintelui i s-a spus că și aceste orașe au căzut în mâinile talibanilor.

Ashraf Ghani a fugit din Kabul pe 15 august, după ce talibanii au înconjurat capitala afgană în urma unui avans militar fulgerător în cadrul căruia toate capitalele provinciale au fost cucerite.

Reprezentanții talibanilor au declarat atunci că nu aveau intenția de a ataca orașul, dar Ghani a afirmat pentru BBC că principalul său consilier de securitate i-a spus că talibanii și-au încălcat angajamentul de a nu intra în Kabul.

Plecarea lui Ghani din țară a însemnat că nu a fost posibil un transfer ordonat de putere și talibanii pur și simplu au umplut golul lăsat de administrația afgană. Mulți afgani îl acuză acum pe Ashraf Ghani, care se află în prezent în Emiratele Arabe Unite, că pur și simplu i-a abandonat în mâinile talibanilor.

Fostul președinte afgan a argumentat însă că nu a avut de ales dacă dorea să salveze vieți. Ghani a spus că a fost transformat într-un "țap ispășitor" pentru criza curentă și haosul din Afganistan.

El a adăugat că a greșit atunci când a avut "încredere în partenerii internaționali" care, susține el, l-au pus permanent sub presiune și i-au limitat autoritatea. Presupunerea că răbdarea comunității internaționale va dura a fost "o uriașă greșeală", a explicat el. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău