Fostul premier croat, Ivo Sanader, a fost condamnat la închisoare câștig imoral de pe urma războiului și mită

  • 22 Octombrie 2018 18:49
Fostul premier croat, Ivo Sanader, a fost condamnat la închisoare câștig imoral de pe urma războiului și mită

Fostul prim-ministru al Croației, Ivo Sanader, a fost condamnat luni la doi ani și jumătate de închisoare, pentru că a primit mită de la banca austriacă Hypo Alpe Adria, în timpul războiului din 1991 - 1995. Sanader, care a respins acuzațiile, afirmând că sunt motivate politic, nu a fost reținut și a părăsit tribunalul fără a face declarații.

Avocata sa, Jadranka Slokovic, a declarat că fostul premier a petrecut deja în detenție o periodă mai lungă decât cea prevăzută în sentință și că va face recurs. Judecătoarea a afirmat că Ivo Sanader a primit 3, 6 miliarde de kune (echivalentul a 557,13 milioane de dolari) de la Hypo, în perioada în care era vicepremier - o faptă care, potrivit instanței, echivalează cu profit imoral de pe urma războiului.

Ulterior, Sanader a facilitat demersurile băncii - care între timp s-a desființat - de a împrumuta Croației bani pentru achiziția de clădiri pentru ambasade și consulate - a afirmat judecătoarea, într-o declarație difuzată în direct de televiziunea de stat.

Sanader, care a devenit prim-ministru între 2003 și 2009, a fost inculpat și condamnat la închisoare în 2012, însă în urmă cu trei ani sentința a fost anulată, după ce Curtea Constituțională a afirmat că nu a beneficiat de un proces corect.

Luni, la finalul procesului reluat, instanța i-a cerut lui Sanader să returneze statului banii primiți ca mită.

sursa: rador

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:0 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
13
Fri
13
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău