Fostul oligarh Mihail Hodorkovski le spune miliardarilor ruși că ar trebui să-l declare public pe Putin „criminal de război”

  • 04 Aprilie 2022 16:38
Fostul oligarh Mihail Hodorkovski le spune miliardarilor ruși că ar trebui să-l declare public pe Putin „criminal de război”

Mihail Hodorkovski, oligarhul auto-exilat care a fost odată cel mai bogat om din Rusia, a spus că miliardarii și oficialii ruși care au părăsit țara ar trebui să-l condamne public pe președintele Vladimir Putin sau riscă să pară că lucrează pentru Kremlin, transmite DIGI24.ro.

„Personalele publice nu pot pleca în liniște și apoi să-și vadă de viață... Dacă ai plecat, atunci ar trebui să te disociezi public de ceea ce se întâmplă”, a declarat Hodorkovski într-un interviu pentru The Washington Post, citat de Business Insider, adăugând că, dacă nu o fac, oamenii „vor suspecta că acționeazi” în numele Kremlinului, notează sursa citată.

„Ar trebui să te ridici și să spui la microfon că Putin este un criminal de război și că ceea ce face este o crimă, că războiul împotriva Ucrainei este o crimă. Spune asta și atunci vom înțelege că Putin nu este stăpânul tău”, a continuat Hodorkovski.

Hodorkovski, un critic vehement al lui Putin, a fost odată cel mai bogat om al Rusiei, până la arestarea sa din 2003, sub acuzația de fraudă și evaziune fiscală. El spune că acțiunile împotriva sa au avut motivație politică. Compania lui de petrol a fost preluată de statul rus după arestare. Hodorkovski a fost închis timp de aproape un deceniu, fiind eliberat în 2013.

În interviul său pentru The Post, Hodorkovski se referea la oligarhii Mihail Fridman și Petr Aven, care au părăsit Rusia după ce aceasta a invadat Ucraina. Ei se numără printre oligarhii afectați de sancțiuni paralizante aplicate de Regatul Unit și Uniunea Europeană.

De asemenea, Hodorkovski s-a referit și la Anatoli Ciubais, care a fost consilierul special al lui Putin până când a demisionat și a părăsit Rusia, luna trecută. Ciubais este oficialul de rang înalt care a părăsit Rusia după începerea războiului.

Într-un alt interviu acordat duminică pentru CNN, Hodorkovski a mai spus că el crede că Putin a „înnebunit” când a văzut că ucrainenii nu i-au primit cu brațele deschise pe invadatorii ruși.

„Faptul că oamenii din Harkov nu i-au întâmpinat cu flori, nu doar că l-a înfuriat, chiar cred că l-a înnebunit de-a dreptul. Atunci a început să bombardeze Harkovul și Kievul", a spus el.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău