Fostul negociator-șef pentru Brexit, David Davis, cere guvernului să respingă planul premierului Theresa May

  • 14 Octombrie 2018 18:40
Fostul negociator-șef pentru Brexit, David Davis, cere guvernului să respingă planul premierului Theresa May

Fostul ministru și negociator-șef pentru Brexit al guvernului britanic, David Davis, le-a cerut duminică membrilor executivului condus de Theresa May să respingă planul acesteia privind Brexitul, așa-numitul 'Plan de la Chequers', întrucât Uniunea Europeană de asemenea l-a respins, publicul britanic nu-l agreează și nici parlamentul de la Londra nu-l va vota, consemnează agențiile Reuters și dpa.

'Strategia guvernului are trei puncte slabe fundamentale, iar toate ies la suprafață pe măsură ce ne apropiem de sfârșitul jocului', a subliniat Davis într-un articol publicat de The Sunday Times. 'UE l-a respins. Publicul nu-l agreează. Parlamentul va vota împotriva lui', a explicat fostul negociator-șef britanic despre planul de la Chequers, prin care Theresa May a propus blocului comunitar să fie menținute la capitolul comerțului cu bunuri relații strânse cu UE (nu și în comerțul cu servicii), aceasta fiind în opinia Londrei și cea mai bună opțiune de a menține deschisă frontiera dintre Irlanda și Irlanda de Nord, propunere neagreată însă de blocul comunitar.

UE a cerut Marii Britanii o așa-numită soluție de 'backstop' (sau 'plasă de siguranță'), care ar menține Irlanda de Nord în uniunea vamală și în piața unică europeană și care să se aplice dacă nu se va reuși găsirea alteia mai bune în urma negocierilor privind Brexitul. Guvernul condus de Theresa May a acceptat această soluție de 'backstop' numai pe durata perioadei de tranziție post-Brexit.

Relatări recente din presa britanică susțin că premierul britanic ar fi prezentat o propunere care prevede menținerea Regatului Unit într-o uniune vamală cu UE până când se va putea ajunge la un acord asupra viitoarelor relații comerciale, chiar și după perioada de tranziție post-Brexit, care trebuie să se încheie în decembrie 2020. Prin urmare, tot conform presei britanice, mai mulți membri ai guvernului condus de Theresa May ar fi amenințat cu demisia, întrucât resping o asemenea abordare.

Theresa May a luat o 'decizie neînțeleaptă în decembrie acceptând limbajul EU în chestiunea frontierei nord-irlandeze', mai menționează David Davis în acel articol, criticând conceptul de 'backstop'. Așadar, 'pentru membrii cabinetului a sosit momentul să-și exercite autoritatea colectivă', a indicat el.

'Trebuie să ne revedem imediat strategia de negociere și să oferim un Brexit care vine în întâmpinarea cererilor referendumului (din 2016) și intereselor poporului britanic', a îndemnat fostul negociator-șef, care și-a dat demisia din acest post, la fel ca și fostul ministru de externe Boris Johnson, pentru că nu a împărtășit abordarea Brexitului de către premierul May, pe care a considerat-o prea conciliantă față de UE.

Răspunzând tot duminică relatărilor din presă, vicepreședintele Partidului Conservator britanic, James Cleverly, a spus că Marea Britanie nu va rămâne 'pe termen nedefinit' în uniunea vamală europeană, dar durata unui aranjament vamal temporar cu blocul comunitar este în discuție.

La rândul ei, președinta Partidului Democratic Unionist nord-irlandez (DUP), care asigură în Camera Comunelor majoritatea conservatorilor premierului Theresa May, a spus că preferă un Brexit fără niciun acord, decât un acord prin care Irlanda de Nord să fie separată de restul Regatului Unit.

Și premierul May a afirmat în mod repetat că, în lipsa unei înțelegeri cu UE convenabile pentru țara sa, ar opta pentru un Brexit fără niciun acord și a exclus orice concesie care ar crea o delimitare între Irlanda de Nord și restul Regatului Unit.

O zi decisivă pentru Theresa May va fi cea de marți, când va conduce ședința de guvern la care va fi discutată strategia ce va fi urmată mai departe, a doua zi urmând să înceapă summitul european. Date fiind evoluția negocierilor și tensiunile din interiorul Partidului Conservator britanic, împărțit între adepții unui 'Brexit dur' și cei ai unui 'Brexit ușor', ministrul britanic de finanțe Philip Hammond a admis că ar fi ceva 'extrem de ambițios' să ne imaginăm că la acest summit se va ajunge la un acord între Bruxelles și Londra.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:2,57 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău