Fostul ministru britanic de externe Boris Johnson va fi investigat după comentarii în presă despre burka

  • 09 August 2018 18:59
Fostul ministru britanic de externe Boris Johnson va fi investigat după comentarii în presă despre burka

Fostul ministru britanic de externe Boris Johnson urmează să fie investigat pentru o afirmație în care a comparat femeile care poartă burka cu jefuitorii de bănci sau cu căsuțele de scrisori poștale, relatează mass-media britanică, citată de agenția dpa.

Investigația împotriva fostului șef al diplomației britanice va fi efectuată de un panel independent, ca urmare a comentariilor sale despre veșmântul purtat de femei conform anumitor tradiții islamice și care le acoperă complet corpul.

Acele comentarii, făcute într-un articol publicat de ziarul Daily Telegraph, i-au atras critici inclusiv din interiorul partidului său, Partidul Conservator, pe care dorește să-l orienteze către extrema dreaptă și o islamofobie pronunțată.

Dacă se va considera că s-a abătut de la codul de conduită al formațiunii, el ar putea fi exclus din partid.

Chiar și premierul Theresa May, membră a aceluiași partid, i-a cerut lui Boris Johnson să-și ceară scuze pentru acele remarci, dar până în prezent el a refuzat.

Totuși, controversatele sale comentarii nu constituie un delict motivat de ură, a declarat șefa poliției britanice, Cressida Dick.

Boris Johnson a demisionat din guvern în luna iulie, fiind nemulțumit de abordarea premierului Theresa May privind Brexitul, pe care el o consideră prea conciliantă.

Dar, conform unui sondaj efectuat luna aceasta, Boris Johnson este văzut drept un posibil succesor al Theresei May la conducerea executivului și este favoritul susținătorilor Partidului Conservator. Însă ambițiile sale de a prelua conducerea partidului s-ar putea sfârși în urma unei sancțiuni după remarcile despre burka.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:1,03 m/s
Sun
12
Mon
10
Tue
9
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău