Fostul ministru american al apărării Robert Gates se așteaptă la „un război total” între Israel și Hezbollah în 2018

  • 12 Decembrie 2017 19:14
Fostul ministru american al apărării Robert Gates se așteaptă la „un război total” între Israel și Hezbollah în 2018

Fostul ministru american al apărării Robert Gates a afirmat marți că s-ar putea ca în 2018 să aibă loc ''un război total'' între Israel și miliția șiită libaneză Hezbollah, susținută de Iran, relatează agenția Xinhua.

Gates a făcut declarația respectivă în Dubai, în cadrul summitului anual al Forumului Strategiei Arabe, aflat la cea de-a 10 ediție.

Deoarece Hezbollahul a ajutat regimul sirian să învingă gruparea Stat Islamic, acest fapt ''ar putea încuraja miliția să întreprindă atacuri împotriva Israelului'', a estimat Gates, fost ministru al apărării în timpul președinților George W. Bush și Barack Obama.

La rândul său, Israelul ar putea simți că ''Hezbollahul devine o problemă căreia trebuie să-i facă față'', a adăugat Gates.

Hezbollahul a susținut regimul președintelui sirian Bashar Al-Assad în lupta sa împotriva grupării Stat Islamic și a altor organizații în Siria trimițând combatanți și arme.

În vara lui 2006, între Hezbollah și Israel a fost un război care a durat 34 de zile și, de atunci, au avut loc schimburi de focuri sporadice de-a lungul frontierei libanezo-israeliene.

Robert Gates se așteaptă la o creștere a tensiunilor între Iranul șiit și statele arabe sunnite conduse de Arabia Saudită, deoarece ''Iranul încearcă în continuare să-și sporească influența și să intervină în Orientul Mijlociu''.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău