Fostul lider separatist Igor Ghirkin: „Republică populară Donețk” este controlată în totalitate de Rusia. SBU va folosi mărturiile acestuia drept probe

  • 20 Mai 2020 19:39
Fostul lider separatist Igor Ghirkin: „Republică populară Donețk” este controlată în totalitate de Rusia. SBU va folosi mărturiile acestuia drept probe

Fostul „ministru al Apărării” din așa-numita și autoproclamată Republică Populară Donețk (DPR), Igor Ghirkin (Strelkov), a declarat, într-un interviu cu jurnalistul ucrainean Dmitry Gordon, că autoritățile ruse controlează în totalitate milițiile separatiste din Donbas, iar fără ajutor militar din partea Moscovei, separatiștii nu ar rezista mai multe de două săptămâni îi față unei ofensive a armetei ucrainene.

,,DPR este o zonă gri controlată în totalitate din exterior. Și este gestionat prost de oameni de afaceri cu calități morale dezgustătoare. Este controlată din afară, din Federația Rusă", a declarat Igor Ghirkin, într-un interviu cu jurnalistul ucrainean Dmitry Gordon, potrivit Unian și Uawire.org, citate de defenseromania.ro.

În același timp, potrivit lui Strelkov, autoritățile ruse au „trădat" milițiile „care au venit să lupte pentru Novorossiya".

El a mai spus că, în ultimii șase ani, Ucraina „a creat o armată capabilă, care este mai mare decât forțele pe care le însumează DPR și LPR". Potrivit acestuia, dacă Kievul va prelua controlul asupra părții de frontieră ucraineano-rusă, DPR și LPR „vor înceta aproape imediat să existe". Fără sprijinul Rusiei, armata ucraineană "va putea prelua controlul Donbasului într-o săptămână sau două", a precizat acesta.

Gordon, care l-a intervievat pe Strelkov, a declarat că interviul a fost organizat „în colaborare cu Serviciul de Securitate al Ucrainei". Jurnalistul a catalogat, de asemenea, mărturiile fostului ministru al apărării din RDP, drept probe.

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a precizat că va folosi mărturiile lui Igor Girkin din interviul realizat de jurnalistul Dmitry Gordon, ca dovadă a crimelor comise în timpul războiului din estul țării, inclusiv in dosarul in care se anchetează doborârea zborului MH17 al Malaysia Airlines, din 17 iulie 2014.

Anunțul SBU din 19 mai se referă la două interviuri publicate de jurnalistul ucrainean Dmytro Gordon pe canalul său YouTube în care fostul lider separatist Igor Girkin, cunoscut și sub numele de Strelkov, și fosta procuroare general a Crimeei, Natalia Poklonskaya, au făcut declarațiile pe care procurorii din Ucraina spun că le-ar putea folosi împotriva lor, în dosarele în care aceștia sunt anchetați.

Serviciul de Securitate al Ucrainei a precizat că toate declarațiile transmise în aceste interviuri sunt deja analizate în detaliu de către personalul serviciului, deoarece acestea vor putea fi folosite ca probe în procesele care anchetează, atât confiscarea de către Rusia a unei părți din teritoriul Ucrainean, cât susținerea de către Moscova a războiului din Donbas.

Când avionul de pasageri MH17 a fost doborât pe 17 iulie 2014, de către o rachetă Buk fabricată în Rusia – trasă de pe teritoriul controlat de separatiștii – Girkin, fost colonel în Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Rusiei, se afla în funcția de ministru al apărării al autoproclamatei Republici Populare Donețk.

În interviul publicat pe 18 mai, Girkin a declarat că, în calitate de fostul ministru al Apărării al DPR, se simte sub o forma sau alta responsabil pentru doborârea avionului de pasageri, dar nu forțele militare aflate sub conducerea sa au folosit sistemul Buk care a ucis toate cele 298 de pasagere aflate la bordul aeronavei MH17 (283 de pasageri și 15 membri ai echipajului).

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
8
Mon
7
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău