Fostul director FMI a fost condamnat la 4 ani și jumătate de închisoare

  • 24 Februarie 2017 08:55
Fostul director FMI a fost condamnat la 4 ani și jumătate de închisoare

Fostul director general al FMI între anii 2004 și 2007, Rodrigo Rato, a fost condamnat ieri de un tribunal din Madrid la patru ani și jumătate de închisoare pentru deturnare de fonduri, pe vremea când era președinte al băncii spaniole Bankia.

În vîrstă de 67 de ani, Rodrigo Rato, ex-ministru al Economiei în Spania în perioada, și alți 65 de manageri ai băncii, sunt acuzați că ar fi achitat cheltuielile personale cu cărți de credit puse la dispoziție de către bancă, fără a oferi justificări sau a le declara la Fisc, scrie Agerpres. 

Potrivit actului de acuzare, Rodrigo Rato a menținut în 2010 "sistemul corupt" pus la punct de predecesorul său în fruntea Caja Madrid, Miguel Blesa, iar ulterior la reprodus la Bankia. 

Rodrigo Rato a condus FMI din 2004 pînă în 2007. Cariera sa dezastruoasă de bancher în Spania nu a durat decît doi ani, între 2010 și 2012, dar s-a terminat cu cel mai mare scandal bancar din istoria Spaniei. Falimentul răsunător al Bankia în 2012 a obligat Spania să solicite un plan de salvare din partea Uniunii Europene în valoare de 41 de miliarde de euro pentru sectorul său bancar. 

Rato este al doilea șef al FMI care ajunge în tribunal. Succesorul său, Dominique Strauss-Kahn a fost achitat în 2015 într-un proces în care a fost acuzat de proxenetism. De asemenea, Christine Lagarde, care a preluat postul de președinte al FMI după Dominique Strauss-Kahn, urmează să ajungă în fața tribunalului în luna decembrie într-un proces în care este acuzată de neglijență într-un dosarul de arbitraj care datează din perioada în care aceasta ocupa postul de ministru al Economiei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău